Предсједник Владе

Вишковић: Задуженост Српске на историјском минимуму!

  • Извор: СРНА
  • 09.02.2024. 14:46

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Српска није презадужена, те да је њен тренутни степен задужења на историјском минимуму.

"Укупан дуг Републике Српске износи 40,3 одсто БДП-а, а јавни дуг 34,6 одсто БДП-а, док лимит задужења износи 55 до 60 одсто БДП-а", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је Република Српска у јануару ове године емитовала обвезнице у износу од 40 милиона КМ, истичући да је ово у складу са планом задужења који је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

"У 2023. години, и поред одлуке Народне скупштине да се Српска може задужити 1,1 милијарду КМ, Република се задужила 800 милиона КМ, док је вратила милијарду и 158 милиона КМ кредита по разним основама", истакао је Вишковић.

Вишковић је појаснио да то значи да је Република Српска из властитих прихода вратила 350 милиона КМ више него што се задужила.

Он је рекао да су и градоначелници и начелници општина у позицији да се задужују за пројекте, инвестиције и развој локалних заједница у Републици Српској.

Вишковић је навео да ће данас у Републици Српској бити окончана исплата пензија за јануар која је почела јуче, истичући да се пензије у Српској исплаћују на вријеме, па чак и прије рока - 10. у мјесецу.

Он је рекао да је прикупљено 104 милиона КМ доприноса за Фонд ПИО Републике Српске, док се у бруто износу исплаћује 147 милиона КМ, истичући да се двије трећине обезбјеђује путем доприноса из Фонда ПИО, док једну трећину од исплаћене пензије обезбјеђује буџет и Влада Републике Српске.

Вишковић је напоменуо да су из буџета Републике Српске исплаћена и сва давања према социјалним, борачким категоријама, те младима за субвенције стамбених кредита.

Пратите нас и путем Вибера