Vladimir Usorac

Uvođenjem prelevmana na uvoz mlijeka zaštititi domaće proizvođače

  • 16.09.2020. 13:33

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac istakao je da je neophodno zaštititi domaće proizvođače mlijeka uvođenjem prelevmana na uvoz mlijeka, te na taj način doprinijeti i da se prevaziđu negativne posljedice epidemije virusa korona u ovoj oblasti.

Usorac je upozorio da je perspektiva razvoja ove oblasti loša, jer 20 miliona litara mlijeka stoji na lageru u mljekarama.

"U mljekarama tvrde da će to uspjeti prevazići, ali bojim se da će se te zalihe povećavati, jer je uvoz mlijeka iz Evrope u BiH slobodan, dolazi ovamo po nižim cijenama i obara cijenu mlijeka domaćih proizvođača", rekao je Srni Usorac.

On je pojasnio da proizvođači mlijeka u Evropi imaju velike premije, što im omogućava da u BiH izvoze mlijeko po veoma niskim cijenama.

Usorac je naveo da je trenutno proizvodna cijena mlijeka u Republici Srpskoj na minimumu, te da farmeri neće moći podnijeti dalje smanjenje.

"Zbog toga bi trebalo uvesti prelevmane i carine na mlijeko, kako bi to dalo efekte. Nama nije problem izvoz, nego to što mlijeko uvozimo bez ikakvih dažbina", rekao je Usorac.

On je naveo da mljekari u Republici Srpskoj godišnje proizvedu između 110 i 115 miliona litara mlijeka, dok članovi Udruženja proizvedu oko 40 miliona litara.

"Građani treba da se okrenu domaćoj proizvodnji, jer se ne može porediti kvalitet našeg i mlijeka koje uvozimo iz inostranstva", rekao je Usorac.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм