Sve ih je manje

Ugostitelji muku muče sa nedostatkom radnika

  • Извор: АТВ
  • 05.06.2022. 19:12

Za Aleksandra Bedića, mali porodični restoran je jedini izvor prihoda. Kako je njemu i njegovoj porodici ovo posao od koga žive, tako je kaže i konobarima koji za njega rade to način da prehrane porodicu. Zato se kaže trudio da godinama ostanu kod njega, skromno koliko je mogao finansijski ali i raznim stimulacijama. Da je bilo drugačije, siguran je da bi ga napustili.

„Uposleni smo ja i moja kćerka gastronom i inženjer tehnologije proizvodnje hrane, mi imamo uposlenih 5 radnika. To ljudi što se vrti oko mene, što sam ja isprofilisao, malosam ja to i platio i malo podmitio kojom paricom i oni su tu kod nas. Dokle će trajati vidjećemo“, navodi vlasnik restorana Aleksandar Bedić

Na početku sezone brojni turistički kompleksi u RS suočeni su sa nedostatkom radne snage. Sa svih strana oglasi za posao konobara, šankera, kuvara. A njih nikada manje. Bez obzira na nastojanja države da izađe u susret poslodavcima situacija nije sjajna. 

„Imamo problem što nemamo dovoljan broj radnika. Obim posla se povećao, a mi ne možemo da izađemo u susret zahtjevima svih turista i klijenata zato što je nedostatak, odnosno deficit radne snage u ovom trenutku u RS jako veliki. Za sada se ne vidi rješenje jer sve veći broj radnika iz dana u dan odlazi u  Njemačku u Hrvatsku u Srnu Goru“, rekla je Milena Stanišić,marketing menadžer turističkog kompleksa.

S druge strane, u Sindikatu kažu da su plate i uslovi rada glavni razlog odlaska radnika. Statistika kaže da je prosječna plata radnika u ugostiteljstvu od 600 do 1000 KM.

„To je neko pravilo koje se dešava svake ljetne sezone ali ove godine je to malo izraženije i vrlo je zabrinjavajuće dimenzije u odnosu na prethodne godine. Zabrinjavajuće je jer se veći dio ljudi neće vratiti nazad da radi i da živi. Upravo danas smo sa Udruženjem poslodavaca, Sindikat je počeo razgovore oko Kolektivnog ugovora gdje ćemo pokušati da obezbjedimo stavilnije plate i veća primanja za radnike“, kazao je Goran Savanović, predsjednik Udruženja trgovine, turizma i hotelijerstva RS.

Izazovi sa kojima se ugostitelji suočavaju sa nedostatkom radne snage  su veći nego ikada. Kažu, biće ovo najizazovnija sezona kada je u pitanju pronalazak radnika. Ako ovako ostane izgledno rješenje je uvoz radne snage.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.