Министарство финансија

Шта су то санкције: Руска зарада од нафте и гаса драстично порасла!

  • Извор: Агенције
  • 09.09.2024. 19:50

Приход Русије од продаје нафте и гаса износио је 7,6 билиона рубаља (76,2 милијарде долара) у периоду јануар-август и био је 56,2 одсто већи него прошле године, саопштило је Министарство финансија, уз подигнуте процјене прихода од извоза у цијелој 2024. години.

Скок прихода је углавном резултат виших цијена, наводи министарство у извјештају објављеном крајем прошле недјеље, додајући да би повољан тренд требало да се настави и у септембру, а преноси руска новинска агенција ТАСС.

"Приход од нафте и гаса био је на нивоу који је надмашио његову базну процјену, у складу са параметрима прогнозе друштвено-економског развоја, требало би да га надмаши и у наредним мјесецима", стоји у извјештају.

Европска унија кажњава Словачку?

Европска унија кажњава Словачку?

Прорачунски приход од осталих сектора порастао је у периоду од јануара до августа за 27,3 посто у односу на исто прошлогодишње раздобље и износио је 15,47 билијуна рубаља. Приход од пореза на рад, укључујући ПДВ, увећан је за 15,5 одсто и премашио је планирани ниво, додаје се у саопштењу.

Вишак прихода од нафте и гаса биће уплаћен у државни стабилизацијски фонд и моћи ће се користити у мање повољном економском окружењу, напомињу. Руски прорачун биљежио је у првих осам овогодишњих мјесеци дефицит од 331 милијарду рубаља, показују прелиминарни подаци. 

Алармантан раст америчког дуга: Дневни трошак за камате три милијарде долара?

Алармантан раст америчког дуга: Дневни трошак за камате три милијарде долара?

Подигнута процјена

Истовремено, руско министарство економије повећало је прогнозу прихода од извоза нафте и гаса у овој години за 17,4 милијарде долара у односу на претходних 239,7 милијарди долара, захваљујући позитивнијим цјеновним прогнозама, преноси Ројтерс документ у који је добио увид.

Извоз нафте би требао да у овој години досегне 239,9 милиона метричких тона, што одговара 4,8 милиона барела дневно. Прошле године Русија је извезла 238,3 милиона тона нафте. Министарство је подигло процјену просјечне извозне цијене руске нафте у овој години за пет долара у односу на априлску прогнозу, на 70 долара по барелу. Лани је износила у просјеку 64.5 долара по барелу.

Пратите нас и путем Вибера