Ministarstvo finansija

Šta su to sankcije: Ruska zarada od nafte i gasa drastično porasla!

  • Izvor: Agencije
  • 09.09.2024. 19:50

Prihod Rusije od prodaje nafte i gasa iznosio je 7,6 biliona rubalja (76,2 milijarde dolara) u periodu januar-avgust i bio je 56,2 odsto veći nego prošle godine, saopštilo je Ministarstvo finansija, uz podignute procjene prihoda od izvoza u cijeloj 2024. godini.

Skok prihoda je uglavnom rezultat viših cijena, navodi ministarstvo u izvještaju objavljenom krajem prošle nedjelje, dodajući da bi povoljan trend trebalo da se nastavi i u septembru, a prenosi ruska novinska agencija TASS.

"Prihod od nafte i gasa bio je na nivou koji je nadmašio njegovu baznu procjenu, u skladu sa parametrima prognoze društveno-ekonomskog razvoja, trebalo bi da ga nadmaši i u narednim mjesecima", stoji u izvještaju.

Еvropska unija kažnjava Slovačku?

Еvropska unija kažnjava Slovačku?

Proračunski prihod od ostalih sektora porastao je u periodu od januara do avgusta za 27,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 15,47 bilijuna rubalja. Prihod od poreza na rad, uključujući PDV, uvećan je za 15,5 odsto i premašio je planirani nivo, dodaje se u saopštenju.

Višak prihoda od nafte i gasa biće uplaćen u državni stabilizacijski fond i moći će se koristiti u manje povoljnom ekonomskom okruženju, napominju. Ruski proračun bilježio je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci deficit od 331 milijardu rubalja, pokazuju preliminarni podaci. 

Alarmantan rast američkog duga: Dnevni trošak za kamate tri milijarde dolara?

Alarmantan rast američkog duga: Dnevni trošak za kamate tri milijarde dolara?

Podignuta procjena

Istovremeno, rusko ministarstvo ekonomije povećalo je prognozu prihoda od izvoza nafte i gasa u ovoj godini za 17,4 milijarde dolara u odnosu na prethodnih 239,7 milijardi dolara, zahvaljujući pozitivnijim cjenovnim prognozama, prenosi Rojters dokument u koji je dobio uvid.

Izvoz nafte bi trebao da u ovoj godini dosegne 239,9 miliona metričkih tona, što odgovara 4,8 miliona barela dnevno. Prošle godine Rusija je izvezla 238,3 miliona tona nafte. Ministarstvo je podiglo procjenu prosječne izvozne cijene ruske nafte u ovoj godini za pet dolara u odnosu na aprilsku prognozu, na 70 dolara po barelu. Lani je iznosila u prosjeku 64.5 dolara po barelu.

Pratite nas i putem Vibera