Због "ерозије демократских норми"

Европска унија кажњава Словачку?

  • 09.09.2024. 19:44

Европска унија планира да финансијски казни Словачку због "ерозије демократских норми" изазване укидањем канцеларије специјалног тужилаштва које је надгледало неке случајеве корупције у вези са фондовима ЕУ, пише "Блумберг".

Премијер Словачке Роберт Фицо оптужио је Брисел за политичку пристрасност.

Извори "Блумберга" рекли су да Европска комисија разматра неколико опција да финансијски казни Братиславу. Један приједлог би укључивао такозвани механизам условљавања, који би омогућио замрзавање око 12,8 милијарди евра (14,2 милијарде долара) додијељених Словачкој у оквиру фонда ЕУ. Брисел би такође могао да "поврати" све или дио од 2,7 милијарди евра (3 милијарде долара) грантова додијељених Братислави током пандемије ковида.


Сијарто: ЕУ пала у ратнохушкачко стање, Мађарска и Словачка у мањини

Сијарто: ЕУ пала у ратнохушкачко стање, Мађарска и Словачка у мањини

Специјално одјељење државног тужилаштва за борбу против корупције у Словачкој основао је 2004. и угашено у марту ове године. Данијел Липшиц, посљедњи на челу канцеларије, такође је био министар правде у влади која је 2010. сменила први Фицов кабинет. Током своје успјешне трке да постане премијер по трећи пут 2023. године, Фицо је оптужио ово одјељење да циља на његову странку Смер политички мотивисаним истрагама.

"Ово зло у лику Липшица мора да се заврши, а ми то радимо снажно и темељно", рекао је Фицо новинарима у децембру 2023. године, након побједе на изборима.

Фицов замјеник: Никаква сила неће натјерати Словачку да пошаље војску у Украјину

Фицов замјеник: Никаква сила неће натјерати Словачку да пошаље војску у Украјину

Опозициона странка Прогресивна Словачка оптужила је премијера да тражи "некажњивост и освету блицкригом против владавине права".

Европска комисија је у фебруару упозорила Братиславу да ће њена реформа имати "директан и значајан негативан утицај на законе ЕУ и финансијске интересе Уније", наводи се у писму словачком министру правосуђа Борису Шушку, које цитирају медији.

Подсјећамо, Брисел је раније користио механизам условљавања да казни Мађарску због "назадовања у реформи владавине права". И премијер Виктор Орбан и Фицо оптужили су Брисел за нарушавање суверенитета држава чланица и лоше руковање украјинском кризом.

Након што је словачко тијело за борбу против корупције укинуто, извори из ЕУ указали су да блок неће пренаглити у кажњавању Братиславе.

Процес је у почетној фази и захтијеваће одобрење предсједнице Комисије Урсуле фон дер Лајен. 

Око 80 одсто свих јавних инвестиција у Словачкој финансира се из фондова ЕУ, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: