Од 2026. године стопа ПДВ-а за угоститељске услуге смањиће се са 19 одсто на 7 одсто. Међутим, гости ресторана не требају очекивати ниже цијене одрезака, гулаша или помфрита. Разлог лежи у драматичном порасту трошкова пословања који “једе” сваку потенцијалну уштеду.
Влада је на недавном коалиционом састанку донијела одлуку о снижењу пореза за угоститељски сектор. Иако би ова мјера требала олакшати пословање, реалност је да гости неће видјети промјене на рачунима.
Три кључна разлога зашто цијене неће пасти је то што и даље расту трошкови рада и енергије, у посљедње вријеме угоститељи су суочени с порастом плата од чак 30 одсто, цијене енергената су дословно експлодирале.
Хоће ли одлазак у ресторане коначно постати јефтинији? Нажалост, не! Сви представници бранше истичу да гости не требају очекивати ниже цијене.
Ингрид Хартгес (65), главна директорица савеза ДЕХОГА, недавно је за БИЛД изјавила: „Хоће ли и на који начин угоститељи реаговати на снижење ПДВ-а на 7 одсто, искључиво је њихова пословна одговорност.“
Нижи ПДВ омогућиће предузећима простор за задржавање радника, побољшање квалитета или пријеко потребна улагања. За 40 одсто угоститеља ријеч је чак о опстанку, јер се боје да ће 2025. године ући у зону губитака.
Јоханес Лохмеyер из Дресдена потврђује: „Снижење ПДВ-а можда ће некога спасити од банкрота, али о снижењу цијена за госте нема говора.“
Лохмеyер управља с два ресторана у Дресдену и хотелом у Офенбаху те истиче: „Бранша је у посљедњим годинама имала 30 одсто повећања трошкова рада, док су цијене енергената, воћа, поврћа и меса експлодирале. Снижење ПДВ-а само ће мало смањити притисак трошкова.“
Цијене меса, поврћа и основних састојака константно расту
“Смањење ПДВ-а нам само омогућава да пратирамо раст трошкова, а не да смањујемо цијене”, објашњава Бастиан Вегнер, власник ресторана.
Чак 40 одсто угоститељских објекта суочено је с опасношћу од затварања.
“Ова мјера може спасити неке објекте, али неће довести до јефтиније хране”, каже Јоханес Лохмеyер, власник два ресторана у Дресдену.
Шта ће бити јефтиније?
Јела у ресторанима (сада 7 одсто ПДВ)
Храна за понијети (већ има снижени порез)
Шта остаје исто?
Сва пића (19 одсто ПДВ)
Ензо Вебер, економиста специјализован за тржиште рада, истиче: “Цијене у угоститељству расту у складу с другим услужним дјелатностима. Повећање минималца на 15 евра представља огроман терет за овај сектор.”
Умјесто снижења цијена, угоститељи ће уштеду искористити за повећање плата запосленима, обнове објеката, побољшање квалитета услуге.
Дакле, иако се порез смањује, ваш рачун у ресторану 2026. године биће потпуно исти. Једина добра вијест? Ова мјера можда ће спасити неке од ваших омиљених ресторана од затварања.