Najvažnija promjena u Prijedlogu zakona

Povrat PDV-a za kupovinu prvog stana

  • Izvor: ATV
  • 26.09.2024. 19:05

Najvažnija promjena u Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o PDV-u glasi: iza člana 54 Zakona o PDV-u dodaje novi član 54A - Povrat PDV-a za kupovinu prvog stana. Jasno se definiše ko će imati pravo na povrat.

"Punoljetno fizičko lice koje je državljanin BiH, sa stalnim mjestom prebivališta u BiH, koje je kupac stana, ima pravo na povrat PDV-a pri kupovini prvog stana", piše u Prijedlogu Zakona o dopunama Zakona o PDV-u.

Amidžić: PDV će biti ukinut i za kuće i za stanove

Amidžić: PDV će biti ukinut i za kuće i za stanove

Oslobađanje od PDV-a za kupovinu prve nekretnine najavio je, prošle sedmice, Srđan Amidžić, ministar finansija u Savjetu ministara BiH. On je podsjetio da da su ovu inicijativu, još prošle godine, na Еkonomskom forumu na Jahorini pokrenuli predsjednik Republike, Milorad Dodik i Privredna komora Srpske.

Sada je dostavljen predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH radi razmatranja i usvajanja. Potvrde kojima se dokazuje ispunjenost uslova, o kupovini nekretnine izdavaće nadležni organi u BiH.

"Propise kojima će se bliže regulisati uslovi i način povrata PDV-a donosi Upravni odbor UIO", stoji u Prijedlogu Zakona.

Pojašnjeno je da se prijedlog zasniva na principima zakonitosti, hitnosti, društvene odgovornosti, solidarnosti i pravičnosti. Ovu inicijativu pozdravili su i građani i političari koji su rekli da prijedlog ovog zakona definitivno ima podršku.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: