Након првог квартала

Повећање минималца није "уздрмало" привреду Српске

  • Извор: АТВ
  • 14.05.2024. 19:21

Повећање минималне плате са 700 на 900 КМ није јаче уздрмало привреду Републике Српске. Став је то предсједника Владе, послије првог квартала од повећања минималца.

"Ми апсолутно немамо никакав значајан пад запослености у Републици Српској. Ево рецимо за прва четири мјесеца ове године у односу за иста четири мјесеца прошле године. Што значи да та нека прича која се жели представити како повећање минималне плате у суштини је удар на привредну активност Српске, не стоји“, каже предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. 

Послодавци и привредници и не би се сложили са премијером. У Подручној привредној комори Бањалука кажу да је повећање минималца дошло у периоду када је привреда Српске била суочена са падом тражње на западном тржишту, што је проузроковало смањење извоза, а тиме и пад индустријске производње у Српској. 

"Сигурно да је то утицало на један број компанија  које су у претходној години имале проблема у свом пословању, који су имали смањене наруџбе, имали лоше пословне резултате у погледу исказивања пословних губитака, убрзало њихову одлуку да затворе своје пословање. То се ради у једном дијелу смањења броја радника у текстилној  индустрији“, рекао је предсједник Подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Најгласнији против увећања минималца су били послодавци који експлоатишу своје раднике, каже Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске. До масовних отпуштања и гашења производе у фирмама, ипак, није дошло, каже Мишићева. 

"Ниша се није десило, нико није отпуштен. Дакле, нико није отпуштен, имамо 176 радника више у овом мјесецу него што смо имали прошле године. Дакле,тржиште рада није трпјело никакве ударе, никога нису отпустили а и зашто би отпуштали“, каже предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Ако желе задржати раднике, послодавци у Српској плате морају повећавати, поручују из Савеза синдиката. Послодавци траже да се повећање минималца, убудуће, благовремено усагласи и договори, а не ломи преко кољена. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.