Nakon prvog kvartala

Povećanje minimalca nije "uzdrmalo" privredu Srpske

  • Izvor: ATV
  • 14.05.2024. 19:21

Povećanje minimalne plate sa 700 na 900 KM nije jače uzdrmalo privredu Republike Srpske. Stav je to predsjednika Vlade, poslije prvog kvartala od povećanja minimalca.

"Mi apsolutno nemamo nikakav značajan pad zaposlenosti u Republici Srpskoj. Еvo recimo za prva četiri mjeseca ove godine u odnosu za ista četiri mjeseca prošle godine. Što znači da ta neka priča koja se želi predstaviti kako povećanje minimalne plate u suštini je udar na privrednu aktivnost Srpske, ne stoji“, kaže predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. 

Poslodavci i privrednici i ne bi se složili sa premijerom. U Područnoj privrednoj komori Banjaluka kažu da je povećanje minimalca došlo u periodu kada je privreda Srpske bila suočena sa padom tražnje na zapadnom tržištu, što je prouzrokovalo smanjenje izvoza, a time i pad industrijske proizvodnje u Srpskoj. 

"Sigurno da je to uticalo na jedan broj kompanija  koje su u prethodnoj godini imale problema u svom poslovanju, koji su imali smanjene narudžbe, imali loše poslovne rezultate u pogledu iskazivanja poslovnih gubitaka, ubrzalo njihovu odluku da zatvore svoje poslovanje. To se radi u jednom dijelu smanjenja broja radnika u tekstilnoj  industriji“, rekao je predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Najglasniji protiv uvećanja minimalca su bili poslodavci koji eksploatišu svoje radnike, kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske. Do masovnih otpuštanja i gašenja proizvode u firmama, ipak, nije došlo, kaže Mišićeva. 

"Niša se nije desilo, niko nije otpušten. Dakle, niko nije otpušten, imamo 176 radnika više u ovom mjesecu nego što smo imali prošle godine. Dakle,tržište rada nije trpjelo nikakve udare, nikoga nisu otpustili a i zašto bi otpuštali“, kaže predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Ako žele zadržati radnike, poslodavci u Srpskoj plate moraju povećavati, poručuju iz Saveza sindikata. Poslodavci traže da se povećanje minimalca, ubuduće, blagovremeno usaglasi i dogovori, a ne lomi preko koljena. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: