Бањалука

Повећање минималца направило значајан искорак

  • Извор: АТВ
  • 30.04.2024. 19:30

Повећање минималца повољно је утицало на запослене у трговини и услужним дјелатностима, кажу представници овог синдиката.

То је значајно и због тога што управо у овој области ради највише радника у Српској, око 60 хиљада. Просјечна плата у трговинама прошлог мјесеца била је 1.394КМ.

"Мислим да је Влада када је одлучивала о висини најниже плате, добро размислила и мислим да је то стварно један добар потез који је направљен и који се добро манифестовао у комплетној структури плата у читавој држави", каже Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске.

Минимална плата од 900 марака одразила се позитивтно и на 12 и по хиљада запослених у текстилној, као и индустрији коже и обуће.

Из гранског синдиката наводе да је, према подацима Пореске управе, прошле године просјечна плата у тим областима била 963 КМ. Кажу да би било добро да се са тим трендовима и настави.

"Ово је доказ да треба и даље радити са повећањем плата, али то није довољно повећати само најнижу плату, ми из гранског синдиката, као из цијелог савеза синдиката Републике Српске инсистирамо да се у овој години дође до новог система плата у Републици Српској", рекао је Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске.

Као проблем, уочи Првог маја, из ова два гранска синдиката наводе непотписивање колективног уговора - за то криве послодавце. Кажу да један од горућих проблема и непоштовање нерадних дана, а тежи се ка томе да се недјеља прогласи нерадном за трговце.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.