Pada promet

Poskupljenja zagorčala poslovanje poslastičara

  • Извор: Глас Српске
  • 22.03.2023. 08:01

Stalno poskupljenje sastojaka za poslastice osim potrošačima, koji moraju da izdvoje više novca, zagorčalo je i poslovanje poslastičara, jer pored pada prometa torte naručene mjesecima unaprijed prodaju po tada dogovorenom cjenovniku, pa kada dođe vrijeme na naplatu bilježe minus pošto su u međuvremenu cijene namirnica dodatno skočile.

Da je zbog poskupljenja materijala veoma teško formirati cijene poslastica potvrđuju u poslastičarnici “Čarobnjak” iz Doboja.

“Nema smisla nekome ko je naručio tortu prije tri mjeseca, kada dođe da je preuzme, reći da smo podigli cijenu. Tortu dobiju po dogovorenoj cijeni, ali onda smo mi u minusu, jer je u međuvremenu poskupio repromaterijal”, kazali su u ovoj radnji, dodajući da kupci čak i po godinu ranije naručuju torte za proslave. 

Za klasičnu tortu prečnika 24 centimetra, kako kažu, potrebno je odvojiti od 37 do 55 maraka, u zavisnosti od sastojaka i ukrašavanja.

Na veće korekcije cjenovnika, kako objašnjavaju, ne mogu ići zbog velike konkurencije, pa ih tako ove godine nisu ni korigovali.

“Torte spadaju u luksuz i ljudima nisu neophodne. Primjetno je da se one kupuju dosta manje nego prije i to ne samo zbog krize, nego i zbog toga što ih dosta žena pravi privatno po kućama, pa sa nižim cijenama obaraju nama promet”, rekli su u “Čaroliji”.

Vlasnik banjalučke kompanije “Krajina klas”, u okviru koje posluje lanac “Manja”, Saša Trivić za “Glas Srpske” kaže da cijene pojedinih sirovina za poslastičarstvo i dalje rastu.

“Osim toga imamo i lošije finansijske rezultate u odnosu na prošlu godinu. Prodaja poslastičarskih proizvoda je pala za nekih 15 do 20 odsto”, rekao je Trivić.

Da poslastičarima u posljednje vrijeme nije lako potvrdili su u jednoj banjalučkoj poslastičarnici, gdje ističu da su zbog visokih cijena namirnica morali podići cijene za oko 30 odsto.

“Ljudi se žale, ali mi tu ne možemo ništa. Često smo u gubitku, jer građani ranije rezervišu torte i dogovorimo jednu cijenu, koju ne možemo mijenjati, bez obzira što skoče cijene materijala”, kazali su u ovoj poslastičarnici i dodali su da građani u posljednje vrijeme sve više izbjegavaju fondan jer on podiže cijenu torte.

Istu sudbinu dijele i prijedorski poslastičari.

“Situacija je teška, posao je opao, ali nekako opstajemo”, rekli su u jednoj radnji u ovom gradu dodajući da im poteškoće u poslovanju predstavljaju i visoke cijene vode, struje, ali i podizanje plata radnicima. 

Sa druge strane, u poslastičarnici “Torta i po” iz Trebinja zadovoljni su prodajom.

“Cijene smo podigli nakon pandemije virusa korona i takve su i danas. Kolači sitni su bili 15 KM po kilogramu, a sada su 17 KM. Naše proizvode kupuju Hercegovci, ali i gosti iz Dubrovnika i Herceg Novog. Posla imamo više nego prije”, rekli su u ovoj trebinjskoj poslastičarnici.

Talenat

Banjalučanka Ana Popović kaže da torte za proslave rijetko kada naruči, jer ih obično pravi sama.

“Cijene torti su precijenjene i od novca koji bi odvojila za neku tortu sa fondanom žena, koja ima talenta i koja je kreativna, može da napravi čak dvije”, kazala je Popovićeva.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.