Састанак надлежних

Поједноставити увоз радника у БиХ из иностранства

  • Извор: СРНА
  • 15.11.2023. 17:12

Одлив радне снаге из БиХ је евидентан и треба поједноставити увоз радника из иностранства, констатовано је данас на састанку чланова Заједничке комисије за економске реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ са представницима Министарства безбједности, Министарства цивилних послова у Савјету министара и Агенције за рад и запошљавање БиХ.

На састанку је разговарано о економским и безбједносним аспектима боравка и евентуалног радног ангажовања странаца у БиХ, илегалним и легалним миграцијама, процедурама добијања радних дозвола, процесу преквалификације домаће радне снаге, те о постојећој законској регулативи која третира ова питања.

Констатујући да се посљедњих неколико година БиХ суочава са великим одливом радно способног становништва и недостатком квалификоване радне снаге, саговорници су оцијенили потпуно оправданим учестале захтјеве домаћих послодаваца и привредника за либерализацијом домаћег тржишта рада и повећањем квоте увоза радника из иностранства, саопштено је из парламента.

Послодавци: Једина најнижа плата која може бити донесена је 750 КМ

Послодавци: Једина најнижа плата која може бити донесена је 750 КМ

На састанку је упозорено на перманентан недостатак радне снаге у грађевинарству, металској и дрвопрерађивачкој индустрији, туризму и угоститељству, те нагласили важност поједностављења процедура и рокова за издавање радне дозволе, као и утврђивања дефицитарних занимања и боље координације институција на различитим нивоима власти.

Истакнута је, такође, и потреба веће одговорности приликом процедуре избора страних радника, а посебно је наглашен проблем неадекватне попуњености дипломатске мреже БиХ у земљама одакле се та лица ангажују.

Представници институција указали су и на безбједносне изазове приликом увоза радне снаге и важност безбједносних провјера лица која подносе захтјеве за радним дозволама.

Минић: Наћи модалитет подршке за велике произвођаче млијека

Минић: Наћи модалитет подршке за велике произвођаче млијека

С тим у вези, истакнуто је да је потребно предузети све потребне мјере ради спречавања илегалних миграција и случајева кријумчарења радника који из земаља трећег свијета долазе у БиХ.

Чланови Комисије рекли су да ће, у оквиру својих надлежности и парламентарног капацитета, уложити додатне напоре како би се ситуација у овим областима поправила, те подсјетили на иницијативе и закључке ове Комисије којим се тражи од надлежних институција да се процес запошљавања странаца у БиХ води по поједностављеним процедурама, а да се приликом прописивања квота радних дозвола за запошљавање странаца у БиХ строго води рачуна о заштити права домаће радне снаге.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)