Огроман проблем

Плата 3.000 марака, топли оброк и смјештај, а радника ни за лијека

  • Извор: Аваз
  • 06.02.2024. 18:38

Чак 3.000 марака мјесечно, уз топли оброк, уплату свих доприноса, смјештај те друге погодности, могао би зарадити кувар који се запосли у једном ресторану у Стоцу.

Толику плату, уз додатну награду током љетне сезоне, у огласу је понудио угоститељ Ибрахим Батан Бузаљко.

Уз силне симпатије јавности које је побрао објавом таквог огласа, Бузаљко већ мјесец дана није успио пронаћи кувара. А потребно му их је четворо.

Како је испричао, хроничан недостатак кувара, и уопште особља, у угоститељском сектору све је израженији.


Дјевојчица која је рођена испод рушевина прославила први рођендан

Дјевојчица која је рођена испод рушевина прославила први рођендан

"То је страшан проблем, вјерујте, а све сам покушао. Интереса и упита за оглас је било, има и даље, али некако као да сви бјеже од одговорности. Правог, професионалног кувара је, изгледа, немогуће наћи, поготово у Херцеговини", испричао је он.

Непојмљиво му је да образовање не прати тржиште рада, па је као примјер указао на чињеницу да у Стоцу од двије средње школе ниједна не образује ученике за занате и она занимања која су дефицитарна.

Његов примјер није једини. Штавише, као никада раније у Херцеговини је кренула права помама за куварима, конобарима, рецепционарима, собарицама…

Давор Крешић, познати неумски хотелијер, рекао је да је још у новембру прошле године огласио радна мјеста за ову сезону.


Тузланка добила отказ након 31 годину:  Услиједила добра реакција надлежних

Тузланка добила отказ након 31 годину: Услиједила добра реакција надлежних

"То је огроман и код нас заправо стандардни проблем. Не можете очекивати куваре, конобаре и слично из, на примјер, Мостара, Међугорја, Сарајева, јер све су то туристичка мјеста, а скоро подједнако тог кадра недостаје и њима. Новац није проблем, плате које се нуде су заиста високе, али, једноставно, те радне снаге нема", рекао је Крешић за "Аваз".

Умјесто да се, како је нагласио, бави продајом и маркетингом, тренутно је присиљен фокус држати на тражењу кадра.

"Нема друге, изгледа, већ да увозимо радну снагу из Непала и Бангладеша", додао је он.

Најтраженија занимања

Занимљиво је да су, према посљедњим подацима Федералног завода за запошљавање, кувари међу најбројнијим занимањима у многим кантонима.


Џоинт у кифли, препарати за потенцију и чајеви за мршављење: Шта је све Управа царина заплијенила

Џоинт у кифли, препарати за потенцију и чајеви за мршављење: Шта је све Управа царина заплијенила

Највише их је у Тузланском кантону, и то 1.102, затим у Зеничко-добојском, гдје их је 781, а у Херцеговачко-неретванском на бироу се води 697 кувара. Како су казали, поставља се питање вођења такве евиденције и уопште сврхе.

У оквиру истраживања тржишта рада за ову годину међу најтраженијим занимањима 3. и 4. степена ССС-а су продавачи/трговци, конобари, бравари, вариоци, кувари, возачи камиона, шивачи, столари…

Исказана је велика потражња за помоћним радницима у производњи и радницима за једноставне послове.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?