Генерални директор ЕРС-а

Петровић: Очекивани годишњи приходи од инвестиционих пројеката од око милијарду КМ

  • Извор: СРНА
  • 07.09.2024. 13:23

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да је ово предузеће једино на Балкану које има највећи и најозбиљнији инвестициони подухват, којим ће Електропривреда Српскедобити нових 30 процената електричне енергије и нове приходе, те да се очекују годишњи приходи од око милијарду марака од 2027. или 2028. године.

Петровић је оцијенио да је то огроман приход, знајући да је цијена електричне енергије на тржиштима 100 и више евра и да ће тако бити у наредним годинама.

- Имати нову милијарду марака из производних капацитета ће бити нови вјетар у леђа запосленима и Влади Републике Српске, али и локалним заједницама, не само Требињу, већ и Фочи, Билећи, Невесињу и Берковићима, сви ће имати додатне приходе од концесионих накнада који ће сигурно значити нови живот у овим локалним срединама - рекао је Петровић.

Он је навео да Електропривреда Српске има у цијелости уговорен посао око завршетка Хидроелектране "Дабар", чији је извођач кинеска компанија "Гезуба", те истакао да тај посао тече беспријекорно.

Петровић је додао да је исфинансирано 30 одсто пројекта "Хидроелектране на Бистрици", преосталих 70 одсто је у фази закључивања кредитног аранжмана са кинеском банком и очекује да ће се у овом мјесецу комплетирати финансијска конструкција за овај пројекат.

Он је навео да су, када је ријеч о пројекту хидроелектране "Мрсово", завршени сви истражни радови, урађени су пројекти, документација, елаборати и студије на основу истражних радова и у завршној фази је испорука главног пројекта за све објекте Хидроелектране "Мрсово".

- Након нострификације тог пројекта, хидроелектрана "Мрсово" ће затражити грађевинску дозволу од надлежног министарства и по добијању грађевинске дозволе ми ћемо моћи са турским извођачем приступити извођењу радова. Финансирање овог пројекта планирано је из властитих средстава Електропривреде Републике Српске - рекао је Петровић за Срну.

Према његовим ријечима, четврти важан пројекат је соларна електрана "Требиње један" снаге 146 мегавата, гдје су заједно са мађарским партнерима урадили неопходне истражне радове по питању темељења соларних панела и конструкције.

- Завршени су сви елаборати по питању екологије и истражних, испитних, геолошких и хидрогеолошких радова, а паралелно се раде и пројекти прикључка електране на мрежу, али и само (разводно) постројење које треба да прихвати снагу соларне електране Требиње један, Требиње два и Требиње три, на то исто постројење - рекао је Петровић.

Он је навео да су мађарски партнери у завршној фази обезбјеђивања новца за изградњу овог пројекта, што није једноставно, јер је за завршетак потребно више од 100 милиона евра.

- Очекивати је да се до краја ове године потпише уговор о финансирању, а самим тим сходно грађевинским дозволама које смо у међувремену обезбиједили да извођач, мађарска компанија, може приступити изградњи соларне електране - рекао је Петровић.

Он је рекао да је мађарска Влада у цијелости подржала финансирање пројекта вјетропарка Хргуд код Берковића, снаге 60 мегавата, те вјерује да ће и ова инвестиција која је спремна, бити реализована у наредних неколико година.

Петровић је рекао да је у плану да се у Термоелектрани "Гацко" гради сложено постројење за пречишћавање угља, које ће повећати снагу те термоелектране, али и приходе овог предузећа.

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да је Термоелектрана "Угљевик" стабилан систем гдје постоји угаљ за наредних 10 година.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо због вас!

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.