Generalni direktor ЕRS-a

Petrović: Očekivani godišnji prihodi od investicionih projekata od oko milijardu KM

  • Izvor: SRNA
  • 07.09.2024. 13:23

Generalni direktor Еlektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da je ovo preduzeće jedino na Balkanu koje ima najveći i najozbiljniji investicioni poduhvat, kojim će Еlektroprivreda Srpskedobiti novih 30 procenata električne energije i nove prihode, te da se očekuju godišnji prihodi od oko milijardu maraka od 2027. ili 2028. godine.

Petrović je ocijenio da je to ogroman prihod, znajući da je cijena električne energije na tržištima 100 i više evra i da će tako biti u narednim godinama.

- Imati novu milijardu maraka iz proizvodnih kapaciteta će biti novi vjetar u leđa zaposlenima i Vladi Republike Srpske, ali i lokalnim zajednicama, ne samo Trebinju, već i Foči, Bileći, Nevesinju i Berkovićima, svi će imati dodatne prihode od koncesionih naknada koji će sigurno značiti novi život u ovim lokalnim sredinama - rekao je Petrović.

On je naveo da Еlektroprivreda Srpske ima u cijelosti ugovoren posao oko završetka Hidroelektrane "Dabar", čiji je izvođač kineska kompanija "Gezuba", te istakao da taj posao teče besprijekorno.

Petrović je dodao da je isfinansirano 30 odsto projekta "Hidroelektrane na Bistrici", preostalih 70 odsto je u fazi zaključivanja kreditnog aranžmana sa kineskom bankom i očekuje da će se u ovom mjesecu kompletirati finansijska konstrukcija za ovaj projekat.

On je naveo da su, kada je riječ o projektu hidroelektrane "Mrsovo", završeni svi istražni radovi, urađeni su projekti, dokumentacija, elaborati i studije na osnovu istražnih radova i u završnoj fazi je isporuka glavnog projekta za sve objekte Hidroelektrane "Mrsovo".

- Nakon nostrifikacije tog projekta, hidroelektrana "Mrsovo" će zatražiti građevinsku dozvolu od nadležnog ministarstva i po dobijanju građevinske dozvole mi ćemo moći sa turskim izvođačem pristupiti izvođenju radova. Finansiranje ovog projekta planirano je iz vlastitih sredstava Еlektroprivrede Republike Srpske - rekao je Petrović za Srnu.

Prema njegovim riječima, četvrti važan projekat je solarna elektrana "Trebinje jedan" snage 146 megavata, gdje su zajedno sa mađarskim partnerima uradili neophodne istražne radove po pitanju temeljenja solarnih panela i konstrukcije.

- Završeni su svi elaborati po pitanju ekologije i istražnih, ispitnih, geoloških i hidrogeoloških radova, a paralelno se rade i projekti priključka elektrane na mrežu, ali i samo (razvodno) postrojenje koje treba da prihvati snagu solarne elektrane Trebinje jedan, Trebinje dva i Trebinje tri, na to isto postrojenje - rekao je Petrović.

On je naveo da su mađarski partneri u završnoj fazi obezbjeđivanja novca za izgradnju ovog projekta, što nije jednostavno, jer je za završetak potrebno više od 100 miliona evra.

- Očekivati je da se do kraja ove godine potpiše ugovor o finansiranju, a samim tim shodno građevinskim dozvolama koje smo u međuvremenu obezbijedili da izvođač, mađarska kompanija, može pristupiti izgradnji solarne elektrane - rekao je Petrović.

On je rekao da je mađarska Vlada u cijelosti podržala finansiranje projekta vjetroparka Hrgud kod Berkovića, snage 60 megavata, te vjeruje da će i ova investicija koja je spremna, biti realizovana u narednih nekoliko godina.

Petrović je rekao da je u planu da se u Termoelektrani "Gacko" gradi složeno postrojenje za prečišćavanje uglja, koje će povećati snagu te termoelektrane, ali i prihode ovog preduzeća.

Generalni direktor Еlektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da je Termoelektrana "Ugljevik" stabilan sistem gdje postoji ugalj za narednih 10 godina.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo zbog vas!

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.