Требиње

Петровић: Електропривреда највише доприноси стабилности републичког буџета

  • Извор: СРНА
  • 08.09.2024. 11:07

"Електропривреда Републике Српске" највише доприноси стабилности републичког буџета јер радницима и држави путем пореза, доприноса и концесионих накнада годишње уплати око 400 милиона КМ, а ово предузеће, као холдинг, ће у овој години позитивно пословати, изјавио је Срни генерални директор "Електропривреде" Лука Петровић.

Петровић је оцијенио да енергетски сектор у цјелости доприноси развоју локалних заједница и стабилности буџета.

"`Електропривреда Републике Српске` са свим својим производним и дистрибутивним предузећима кроз доприносе и концесионе накнаде радницима и држави годишње уплати око 400 милиона КМ, што је значајан издатак и вјерујем да смо са 8.900 запослених систем који највише доприноси стабилности буџета Владе Републике Српске, а тако ће и остати", оцијенио је Петровић и захвалио сарадницима за допринос томе.

Нагла промјена: РХМЗ издао упозорење

Нагла промјена: РХМЗ издао упозорење

Према његовим ријечима, ова година је једна од лошијих хидролошких година, смањена је производња у "Хидроелектранама на Дрини", као и у "Хидроелектранама на Врбасу".

"`Хидроелектране на Требишњици` су избалансиране по плану, међутим јесен је тешка, што значи да неће остварити зацртани план", рекао је Петровић.

Кад је ријеч о термоелектранама у Гацку и Угљевику, он је навео да ту постоји знатан пад и да се касни са производњом 14 процената.

"Видљиво је да не можемо остварити велику добит, наш је циљ да `Електропривреда Републике Српске` као холдинг послује позитивно, у шта не сумњам, у овој години, али ће термоелектране пословати негативно, јер су имале много тешкоћа око квалитета угља и појачане откривке у рударским коповима", рекао је Петровић.

Додик: Сањам Српску и људе који ми дају снагу и кажу нема назад

Додик: Сањам Српску и људе који ми дају снагу и кажу нема назад

Он вјерује да ће "Електропривреда Републике Српске" ову годину задржати позитивном, што би била пета година узастопно да послује позитивно. Он је подсјетио да је прошла година била најбоља од оснивања "Електропривреде".

Петровић је додао да је извршена додатна реорганизација рада трговине електричном енергијом.

"Користимо бенефите нашег система на начин да успијевамо да тргујемо јефтином електричном енергијом, да купујемо за потребе нашег система, а да продајемо струју у скупим сатима дневним и на тај начин остварујемо додатне бенефите, јер ми то можемо захваљујући хидропотенцијалима", рекао је Петровић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)