Trebinje

Petrović: Еlektroprivreda najviše doprinosi stabilnosti republičkog budžeta

  • Izvor: SRNA
  • 08.09.2024. 11:07

"Еlektroprivreda Republike Srpske" najviše doprinosi stabilnosti republičkog budžeta jer radnicima i državi putem poreza, doprinosa i koncesionih naknada godišnje uplati oko 400 miliona KM, a ovo preduzeće, kao holding, će u ovoj godini pozitivno poslovati, izjavio je Srni generalni direktor "Еlektroprivrede" Luka Petrović.

Petrović je ocijenio da energetski sektor u cjelosti doprinosi razvoju lokalnih zajednica i stabilnosti budžeta.

"`Еlektroprivreda Republike Srpske` sa svim svojim proizvodnim i distributivnim preduzećima kroz doprinose i koncesione naknade radnicima i državi godišnje uplati oko 400 miliona KM, što je značajan izdatak i vjerujem da smo sa 8.900 zaposlenih sistem koji najviše doprinosi stabilnosti budžeta Vlade Republike Srpske, a tako će i ostati", ocijenio je Petrović i zahvalio saradnicima za doprinos tome.

Nagla promjena: RHMZ izdao upozorenje

Nagla promjena: RHMZ izdao upozorenje

Prema njegovim riječima, ova godina je jedna od lošijih hidroloških godina, smanjena je proizvodnja u "Hidroelektranama na Drini", kao i u "Hidroelektranama na Vrbasu".

"`Hidroelektrane na Trebišnjici` su izbalansirane po planu, međutim jesen je teška, što znači da neće ostvariti zacrtani plan", rekao je Petrović.

Kad je riječ o termoelektranama u Gacku i Ugljeviku, on je naveo da tu postoji znatan pad i da se kasni sa proizvodnjom 14 procenata.

"Vidljivo je da ne možemo ostvariti veliku dobit, naš je cilj da `Еlektroprivreda Republike Srpske` kao holding posluje pozitivno, u šta ne sumnjam, u ovoj godini, ali će termoelektrane poslovati negativno, jer su imale mnogo teškoća oko kvaliteta uglja i pojačane otkrivke u rudarskim kopovima", rekao je Petrović.

Dodik: Sanjam Srpsku i ljude koji mi daju snagu i kažu nema nazad

Dodik: Sanjam Srpsku i ljude koji mi daju snagu i kažu nema nazad

On vjeruje da će "Еlektroprivreda Republike Srpske" ovu godinu zadržati pozitivnom, što bi bila peta godina uzastopno da posluje pozitivno. On je podsjetio da je prošla godina bila najbolja od osnivanja "Еlektroprivrede".

Petrović je dodao da je izvršena dodatna reorganizacija rada trgovine električnom energijom.

"Koristimo benefite našeg sistema na način da uspijevamo da trgujemo jeftinom električnom energijom, da kupujemo za potrebe našeg sistema, a da prodajemo struju u skupim satima dnevnim i na taj način ostvarujemo dodatne benefite, jer mi to možemo zahvaljujući hidropotencijalima", rekao je Petrović.

Pratite nas i putem Vibera