Milorad Dodik

"Paketom ekonomskih mjera pomoći stanovništvu"

  • Извор: СРНА
  • 18.03.2022. 14:05

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je istakao da je osnovni problem kod svih ljudi egzistencijalno pitanje, koje je vezano za socijalno-ekonomski status, napominjući da se danas održava sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kako bi se definisao paket mjera s ciljem da se pomogne stanovništvu.

"Naš prijedlog će biti dostavljen institucijama na nivou BiH. Naš stav je da se uvede nulta stopa PDV-a na životne namirnice, da to pokušamo da provedemo što prije u praksi, jer je očigledno da institucije koje su zadužene za sprovođenje tog sistema kažu da to ne može da se uradi i promijeni u periodu od nekoliko mjeseci", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je dodao da nije pošteno, što vidi kod nekih iz opozicije, ali i vlasti u Federaciji BiH, koji kažu - "važno donijeti mjere, a svakako se one neće sprovesti".

"To je nepošteno prema ljudima. Veoma smo jasno tražili od Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH da nam objasni kako to može da sprovede i oni su rekli da treba do šest mjeseci da promijene sistem, način obračuna i da obuče ljude za sve to. Oni koji su predlagali da to bude šest mjeseci, apsolutno su znali da se to ne može desiti za taj period, ali bi nosili priču o tome kako neko nešto neće ili slično", istakao je Dodik.

On je dodao da je potrebno biti realno iskren u odnosu prema ljudima, koji moraju da znaju šta je moguće, a šta nije.

"Želimo da bude jasno da mi želimo da pomognemo i da će u tom pogledu to pomoći svima nama. Stvaranje ove atmosfere kako neko ima čarobni štapić je apsolutno neprihvatljivo, lažno i samo dorinosi novim nesporazumima u BiH, pogotovo u Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, zato je bilo korisno i potrebno da se održi sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, da ona odluči o izvornim prihodima i na koji način će njima upravljati.

"Narodna skupština će morati više da radi i zasjeda i to je neophodna praksa. Ne može se desiti da neko ovdje iz Sarajeva pokušava da kaže šta je dobro za Republiku Srpsku, a da se ne izjasne njeni najvažniji organi kao što su Vlada i Narodna skupština", istakao je Dodik.