Стручњак савјетује

Ово су златна правила при куповини стана

  • Извор: Мондо.рс
  • 25.05.2024. 15:08

Куповина новог стана представља један од најважнијих корака у животу сваког човјека. То је одлука која доноси са собом значајне промјене и означава прелазак на нову животну етапу.

Куповина стана није само финансијска инвестиција, већ и емотивна и животна одлука која може имати дугорочне посљедице.

Због тога је важно пажљиво сагледати све аспекте прије доношења коначне одлуке. Осим што обезбјеђује сигуран дом, нови стан представља простор у којем ће се одвијати многи важни тренуци и догађаји у животу, те стога избор стана треба да буде пажљиво промишљен и прилагођен потребама и жељама сваког појединца.

Стручњак у области некретнина - Мирјана Недељковић, руководилац са дугогодишњим искуством у продаји и промету некретнина из Сасоманге компаније говорила је о овој теми за "Мондо".

Који су кључни савјети за одабир праве локације за нови стан?

"Одабир праве локације увијек произилази прије свега од намјене некретнине и потребе самог купца. Када говоримо о породичним људима, локације на које се они фокусирају су близина вртића, јавног превоза, распрострањеност паркова И зелених површина, које купцима олакшавају свакодневно функционисање. Они се прије свега оријентишу на локације ван градске вреве, па најчешће бирају мирније дијелове града попут Новог Београда, Земуна, Бановног брда. Млађи пословни људи најчешће се одлучују на локације у центру града гдје им је већина садржаја на дохват руке", објашњава Недељковић.

Саговорница поменутог портала додаје да када је у питању инвестициону куповину стана - купци најчешће одлучују да купе стамбене објекте у близини већих пословних центара, факултета, али и да на све поменуто свакако утиче И буџет.

На питање 'како правилно процијенити и одредити буџет за куповину стана - на шта све треба да се рачуна поред основне цијене стана?', она каже:

Трудна мајка која се сумњичи да је избола дијете (5): Најновији детаљи ужаса

Трудна мајка која се сумњичи да је избола дијете (5): Најновији детаљи ужаса

"Већина људи се приликом куповине стана фокусира на саму цијену некретнине потпуно заборављајући на пратеће трошкове попут капаре за саму некретнину, трошкове адвоката, трошкове агенције, осигурања, нотара итд", подвлачи она. 

Савјетује и на шта треба обратити пажњу приликом прегледа стана, како би избјегли непријатна изненађења.

"Једно од основних правила приликом прегледа самих некретнина јесу фотографије који су први визуелни сусрет купца са некретнином. На нашем порталу Сасоманге постоје агенције које су овакав приказ подигли на виши ниво, па су потенцијални купци у могућности да у визуелној 3Д тури обиђу некретнину прије него што одвоје вријеме да је погледају уживо. Свако, поред фотографија и самог описа некретнине, важно је и да ли је некретнина укњижена или не. На овакву врсту некретнина ни банке не одобравају кредите па понекада изгубимо вријеме на некретнину којој није ријешен правни статус", објашњава руководилац са дугогодишњим искуством у продаји и промету некретнина из Сасоманге компаније.

Уз ангажовање агенције за некретнине при куповини стана, каже, могу се избјећи многобројне замке.

Вратио се на мјесто злочина? Ухапшен ујак мале Марије

Вратио се на мјесто злочина? Ухапшен ујак мале Марије

"Све горе поменуте 'замке' врло лако и брзо можете да избјегнете одабиром професионалне агенције за некретнине, која умјесто купца може да провјери већину поменутих ставки. Већина агенција нуди савјете о просјеку цијена за локацију, преговара са продавцима и рјешава правне процесе, који су уско повезани за прометовање некретнина", каже агент.

Како провјерити квалитет градње и поузданост инвеститора код новоградње?

"Ово је такође, још једна од ставки око којих агенција купцу из свог дугогодишњег искуства на тржишту може пружити веома релевантне, правовремене и ажурне информације. Купци се прије свега опредељују за инвеститоре по традицији и величине на тржишту , што у пракси може да буде потпуно супротно", закључује Мирјана Недељковић, руководилац са дугогодишњим искуством у продаји и промету некретнина из Сасоманге компаније.

А, како преговарати о цијени стана и шта је важно знати током преговора?

"Прије самог почетка преговора, савјетујемо читаоцима да провјере просјечне цијене некретнина на локацији за коју су заинтересовани. Тај податак свакако може дати оријентир да ли је цијена у огласима реална или је изнад просјека. Наравно, ту велику улогу и игра само стање у коме се налази стан. Трошкови потенцијалне адаптације и реновирање је нешто што може да буде предмет преговора", истиче она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: