Тржиште

Незапамћене цијене товљеника, а свињокољ све ближи

  • Извор: Српскаинфо
  • 09.10.2024. 21:12

Због пада потражње, цијена прасића у Српској је у паду, тако да килограм кошта око 5 марака, док је жива вага крајем августа износила 7 КМ.

Са друге стране, цијена товљеника тренутно је у порасту, па килограм живе ваге у Српској иде и до 6,5 КМ, по колико их фармери протеклих дана продају преко огласа.

То значи да су цијене товљеника увелико премашиле цијене прасића што је, како кажу узгајивачи, незапамћено.

Посао за велики број људи: У Српској се прави огромна фабрика

Посао за велики број људи: У Српској се прави огромна фабрика

У Удружењу узгајивача свиња Српске кажу да се цијена килограма живе ваге товних свиња које иду у прераду, креће око 5 КМ.

"Товљеници које продају преко огласа, и чија је цијена 6-6,5 КМ, иду за сушење. Јесте да је рано, али људи ће то месо двадесетак дана држати у пајцу, а у међувремену ће и захладити, па слиједи сушење”, објашњава предсједник овог удружења Мишо Маљчић.

Према његовим ријечима, цијену живе ваге товљеника је подигла повећана тражња која је, опет, резултат бојазни грађана да би товне свиње, како вријеме пролази, могле да буду још скупље.

“Наиме, за њима потражња влада негдје до 1. децембра, и онда интерес пада. Кад је ријеч о прасићима, потражња је слаба до периода слава, односно до децембра, а онда можемо да очекујемо поскупљења. Наиме, прасићи су најскупљи у вријеме слава, божићних и новогодишњих празника, те пред Васкрс”, истиче Маљчић.

Ријека Неретва више није исте боје

Ријека Неретва више није исте боје

Подсјетимо,  жива вага је око Васкрса ишла до 12 КМ по килограму.

Грађани кажу да не памте оволике цијене товљеника, те да је ван памети да је њихова жива вага скупља од прасића, преноси "Српскаинфо".

“То значи да свиња тешка, на примјер, 150 килограма, кошта скоро 1.000 КМ?! Проблем је што код нас, чим се појави интерес за неком робом, она преко ноћи поскупи. Па, килограм живе ваге товљеника прије мјесец и нешто био је око 4 КМ. Дакле, ријеч је о поскупљењу од преко 50 одсто, и то у изузетно кратком периоду. Видјећемо колико ће товљеници коштати за неких мјесец дана, кад креће сезона крмокоља и кад потражња за њима значајније порасте”, каже Илија С. из Бањалуке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм