Tržište

Nezapamćene cijene tovljenika, a svinjokolj sve bliži

  • Izvor: Srpskainfo
  • 09.10.2024. 21:12

Zbog pada potražnje, cijena prasića u Srpskoj je u padu, tako da kilogram košta oko 5 maraka, dok je živa vaga krajem avgusta iznosila 7 KM.

Sa druge strane, cijena tovljenika trenutno je u porastu, pa kilogram žive vage u Srpskoj ide i do 6,5 KM, po koliko ih farmeri proteklih dana prodaju preko oglasa.

To znači da su cijene tovljenika uveliko premašile cijene prasića što je, kako kažu uzgajivači, nezapamćeno.

Posao za veliki broj ljudi: U Srpskoj se pravi ogromna fabrika

Posao za veliki broj ljudi: U Srpskoj se pravi ogromna fabrika

U Udruženju uzgajivača svinja Srpske kažu da se cijena kilograma žive vage tovnih svinja koje idu u preradu, kreće oko 5 KM.

"Tovljenici koje prodaju preko oglasa, i čija je cijena 6-6,5 KM, idu za sušenje. Jeste da je rano, ali ljudi će to meso dvadesetak dana držati u pajcu, a u međuvremenu će i zahladiti, pa slijedi sušenje”, objašnjava predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić.

Prema njegovim riječima, cijenu žive vage tovljenika je podigla povećana tražnja koja je, opet, rezultat bojazni građana da bi tovne svinje, kako vrijeme prolazi, mogle da budu još skuplje.

“Naime, za njima potražnja vlada negdje do 1. decembra, i onda interes pada. Kad je riječ o prasićima, potražnja je slaba do perioda slava, odnosno do decembra, a onda možemo da očekujemo poskupljenja. Naime, prasići su najskuplji u vrijeme slava, božićnih i novogodišnjih praznika, te pred Vaskrs”, ističe Maljčić.

Rijeka Neretva više nije iste boje

Rijeka Neretva više nije iste boje

Podsjetimo,  živa vaga je oko Vaskrsa išla do 12 KM po kilogramu.

Građani kažu da ne pamte ovolike cijene tovljenika, te da je van pameti da je njihova živa vaga skuplja od prasića, prenosi "Srpskainfo".

“To znači da svinja teška, na primjer, 150 kilograma, košta skoro 1.000 KM?! Problem je što kod nas, čim se pojavi interes za nekom robom, ona preko noći poskupi. Pa, kilogram žive vage tovljenika prije mjesec i nešto bio je oko 4 KM. Dakle, riječ je o poskupljenju od preko 50 odsto, i to u izuzetno kratkom periodu. Vidjećemo koliko će tovljenici koštati za nekih mjesec dana, kad kreće sezona krmokolja i kad potražnja za njima značajnije poraste”, kaže Ilija S. iz Banjaluke.

Pratite nas i putem Vibera