Министар

Минић: Млади треба да креирају аграрну политику

  • Извор: СРНА
  • 18.09.2024. 16:17

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да млади треба да креирају аграрну политику и најавио да ће бити формирано радно тијело које ће са ресорним министарством активно учестовати у креирању нових мјера.

"Ако истакнемо чињеницу да у Републици Српској имамо 12 одсто младих до 40 година, а да је то у Европи већ мање од девет одсто, значи да морамо све предузети да задржимо младе на селу", рекао је Минић новинарима у Обудовцу гдје је отворио Прву конференцију младих у пољопривреди Српске.

Он је додао да је веома битно и похвално организовање у земљорадничке задруге као што је "Тера патрија", која је реализовала низ пројеката, од којих се неки реализују у Посавини, јер помажу да се одрже пољопривредна газдинства младих на селу.

"Влада Републике Српске ће дати максимални допринос, јер не можемо то урадити само мјерама из Министарства пољопривреде, треба да обезбиједимо инфраструктуру да млади имају на селу, и вртић, и интернет, и расвјету и све што је битно за нормалан живот", истакао је Минић.

Рајко Дукић купује гласове Бошњака за СДС?

Рајко Дукић купује гласове Бошњака за СДС?

Он је додао да ће ово сигурно бити традиција и да млади управо требају да креирају мјере.

Минић је истакао да је почаствован овом иницијативом и да је Министарство максимално дало подршку оваквој манифестацији.

Менаџер ИФАД пројекта Драган Вучковић рекао је да је тај пројекат фокусиран на развој малих пољопривредних произвођача и да су успјели да дођу до бројних младих произвођача који су остали на свом домаћинству захваљујући ентузијазму, везаности за домаћинство или су ту одрасли.

"То нам је био довољан подстрек да се фокусирамо да им помогнемо и развијамо амбијент у коме ће млади остати на селу и да се створе бољи услови", навео је Вучковић.

Он је додао да је ИФАД има у најави три пројекта који ће почети крајем ове или идуће године, као и један пројекат који је у току.

Дјевојчица (3) из Лазаревца имала 4,5 промила у крви

Дјевојчица (3) из Лазаревца имала 4,5 промила у крви

"Овдје се сада развијају методологије које ће на најбољи начин помоћи младима", додао је Вучковић.

Предсједник Организационог одбора конференције Петар Николић рекао је да ће се у Обудовцу током три дана окупити више од 200 младих пољопривредних произвођача из цијеле Републике Српске.

"Циљ конференције је да окупимо људе организацијом мреже младих предузетника и да та снага иницира неке нове мјере", навео је Николић.

Он је рекао да је слоган конференције "Још оремо све наше њиве" и да је то порука будућим генерацијама.

Пољопривредни произвођач из Слатине Петар Микић, који обрађује 12 хектара земље, рекао је да су овакве конференције значајне, те да се нада да ће ово постати традиција.

Предсједник Додик: Борјана Кришто као ненавођена ракета

Предсједник Додик: Борјана Кришто као ненавођена ракета

"Одлучио сам да останем у свом селу као млади пољопривредник, јер сматрам да наше поднебље има велики потенцијал. Наше министарство има слуха и помаже нам да свој потенцијал искористимо на прави начин", нагласио је Микић.

Конференција се одржава у Дому културе "Др Милан Јелић" у Обудовцу, покровитељ је Кабинет предсједника Републике Српске, а организатор "Мрежа младих агропредузетника".

Суорганизатори су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Привредна комора Српске, Универзитет у Бањалуци и Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.