Ministar

Minić: Mladi treba da kreiraju agrarnu politiku

  • Izvor: SRNA
  • 18.09.2024. 16:17

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da mladi treba da kreiraju agrarnu politiku i najavio da će biti formirano radno tijelo koje će sa resornim ministarstvom aktivno učestovati u kreiranju novih mjera.

"Ako istaknemo činjenicu da u Republici Srpskoj imamo 12 odsto mladih do 40 godina, a da je to u Еvropi već manje od devet odsto, znači da moramo sve preduzeti da zadržimo mlade na selu", rekao je Minić novinarima u Obudovcu gdje je otvorio Prvu konferenciju mladih u poljoprivredi Srpske.

On je dodao da je veoma bitno i pohvalno organizovanje u zemljoradničke zadruge kao što je "Tera patrija", koja je realizovala niz projekata, od kojih se neki realizuju u Posavini, jer pomažu da se održe poljoprivredna gazdinstva mladih na selu.

"Vlada Republike Srpske će dati maksimalni doprinos, jer ne možemo to uraditi samo mjerama iz Ministarstva poljoprivrede, treba da obezbijedimo infrastrukturu da mladi imaju na selu, i vrtić, i internet, i rasvjetu i sve što je bitno za normalan život", istakao je Minić.

Rajko Dukić kupuje glasove Bošnjaka za SDS?

Rajko Dukić kupuje glasove Bošnjaka za SDS?

On je dodao da će ovo sigurno biti tradicija i da mladi upravo trebaju da kreiraju mjere.

Minić je istakao da je počastvovan ovom inicijativom i da je Ministarstvo maksimalno dalo podršku ovakvoj manifestaciji.

Menadžer IFAD projekta Dragan Vučković rekao je da je taj projekat fokusiran na razvoj malih poljoprivrednih proizvođača i da su uspjeli da dođu do brojnih mladih proizvođača koji su ostali na svom domaćinstvu zahvaljujući entuzijazmu, vezanosti za domaćinstvo ili su tu odrasli.

"To nam je bio dovoljan podstrek da se fokusiramo da im pomognemo i razvijamo ambijent u kome će mladi ostati na selu i da se stvore bolji uslovi", naveo je Vučković.

On je dodao da je IFAD ima u najavi tri projekta koji će početi krajem ove ili iduće godine, kao i jedan projekat koji je u toku.

Djevojčica (3) iz Lazarevca imala 4,5 promila u krvi

Djevojčica (3) iz Lazarevca imala 4,5 promila u krvi

"Ovdje se sada razvijaju metodologije koje će na najbolji način pomoći mladima", dodao je Vučković.

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Petar Nikolić rekao je da će se u Obudovcu tokom tri dana okupiti više od 200 mladih poljoprivrednih proizvođača iz cijele Republike Srpske.

"Cilj konferencije je da okupimo ljude organizacijom mreže mladih preduzetnika i da ta snaga inicira neke nove mjere", naveo je Nikolić.

On je rekao da je slogan konferencije "Još oremo sve naše njive" i da je to poruka budućim generacijama.

Poljoprivredni proizvođač iz Slatine Petar Mikić, koji obrađuje 12 hektara zemlje, rekao je da su ovakve konferencije značajne, te da se nada da će ovo postati tradicija.

Predsjednik Dodik: Borjana Krišto kao nenavođena raketa

Predsjednik Dodik: Borjana Krišto kao nenavođena raketa

"Odlučio sam da ostanem u svom selu kao mladi poljoprivrednik, jer smatram da naše podneblje ima veliki potencijal. Naše ministarstvo ima sluha i pomaže nam da svoj potencijal iskoristimo na pravi način", naglasio je Mikić.

Konferencija se održava u Domu kulture "Dr Milan Jelić" u Obudovcu, pokrovitelj je Kabinet predsjednika Republike Srpske, a organizator "Mreža mladih agropreduzetnika".

Suorganizatori su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Privredna komora Srpske, Univerzitet u Banjaluci i Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.