Proizvođači kukaju

Kupaca ni za lijeka: Koliko trenutno koštaju drva i pelet

  • Izvor: Glas Srpske
  • 20.08.2024. 11:16

Iako se grijna sezona bliži, osiguravanje ogrjeva ove godine gotovo da nije počelo. Skladišta su prepuna, a kupaca, kažu prodavači, nema ni za lijeka, što nije bio slučaj prethodnih godina u ovo doba, kada su mušterije čekale u redovima.

Potražnja za ogrjevnim drvetom i peletom nikad nije bila lošija, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, gdje je za sedam mjeseci ove godine plasirano gotovo 50 odsto manje robe u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), BiH je od januara do kraja jula ove godine izvezla ogrjevnog drveta u vrijednosti od 49,04 miliona maraka, dok je istovremeno na inostrano tržište plasiran pelet vrijedan 9,79 miliona KM.

U istom periodu prošle godine na strano tržište otišlo je 67,06 miliona KM ogrjevnog drveta, kao i 18,22 miliona KM peleta, piše "Glas Srpske".

Meteorolozi objavili kada nam se vraćaju vrućine

Meteorolozi objavili kada nam se vraćaju vrućine

"Najviše ogrjevnog drveta ove godine plasirano je na tržište Italije, zatim Slovenije, Hrvatske i Austrije. Pelet je u najvećim količinama završio u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj te Italiji", istakli su u UIO.

"Paleta sa ogrjevnim cijepanim drvetom u Banjaluci košta od 240 do 260 maraka, dok je u manjim sredinama ponuda još veća i može se naći i po 220 maraka. Za metar drva potrebno je izdvojiti do 110 maraka", kazao je Andrić.

Dodao je kako je potražnja za ogrjevom veoma tanka, što nije uobičajeno za ovo doba godine, jer su prethodne dvije zime bile jako blage i mnoga domaćinstva nisu potrošila ni stare zalihe.

Bila alergična na svoju menstruaciju - razlog bizaran

Bila alergična na svoju menstruaciju - razlog bizaran

"Potražnja za ogrjevnim drvetom svakako je uticala i na proizvodnju, koju su mnogi silom prilika morali smanjiti. S obzirom na vremenske prognoze, ne vjerujem da će biti neka velika potražnja za ogrjevom ni u narednom periodu, zbog čega, pretpostavljam, ne bi trebalo da bude ni značajnije korekcije cijena", istaknuo je Andrić.

Prema njegovim riječima, ništa bolja situacija nije ni u zemljama okruženja, gdje su stovarišta puna, a kupce broje na prste.

Predstavnik proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović kazao je kako taj energent nikad nije bio povoljniji, te da je njegova prosječna cijena 350 maraka, otprilike koliko je bila i proljetos.

"Potražnja za peletom u ovo doba godine je dosta smanjena, kako na domaćem, tako i stranom tržištu. Osim tople zime, potražnja za peletom iz BiH u inostranstvu opala je i zbog višemjesečne zabrane izvoza u 2022. godini. Tada smo izgubili veliki broj tržišta koja sada ogrjeva snabdijevaju, između ostalih, proizvođači iz Brazila, Indije i Kine", rekao je Ivanović.

Srpska pjevačica pokušala da se ubije zbog dugova

Srpska pjevačica pokušala da se ubije zbog dugova

I potpredsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti Republike Srpske Đorđe Brkić tvrdi da je prodaja stala.

"Lageri su nam puni, nemamo ideju što da radimo. Od prošle godine izvezli smo svega 20 odsto robe. Potez BiH, kada je spustila rampu, je bio katastrofalan. Naše poslove u inostranstvu sada su preuzele druge zemlje", kazao je Brkić i dodao kako je jedan od razloga i skupa sirovina koju domaći proizvođači kupuju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.