АТВ јутро

Какво је стање у термоелектранама и хидроелектранама у Српској

  • Извор: АТВ
  • 07.05.2024. 14:06

Извршни директор за техничке послове "Електропривреде Републике Српске“ Иван Копривица рекао је у нашем АТВ јутру да су челници ЕРС-а задовољни производњом у првом кварталу као и стањем у самом систему.

Копривица је подсјетио да ће се прошла година тешко поновити будући да су повољне хидролошке прилике довеле до тога да ЕРС оствари историјску добит.

"Ова година је у просјека. Стање у хидроелектранама је солидно“, каже Копривица. 

Копривица додаје да су Хидроелектране на Требишњици и на Дрини пребациле тренутни план за овај дио године, а, додаје, ХЕ Бочац је мало подбацила због лошије хидрологије.

"Све је у вишегодишњем просјеку“, напомиње.

Копривица је додао да је Термоелектрана Угљевик, за сада, на неких око 110 одсто производње за овај дио године.

"ТЕ Угљевик је синоћ ушла у редовни ремонт који ће трајати 45-50 дана како би се одрадили неки радови да се повећа стабилност и погонска спремност, како би у зиму ушли спремни“, додао је Копривица.

Копривица је коментарисао и проблем који ТЕ Гацко има проблеме са квалитетом угља будући да се користи велика количина мазута.

"Они остварују мало слабију снагу на прагу електране и зато су подбацили са планом али мислим да ће се то испеглати до краја године. Након завршетка ремонта ТЕ Угљевик планиран је редован годишњи ремонт ТЕ Гацко“, рекао је Копривица.

Како је додао, све иде својим током и нема проблема у системима.

"У односу на план, производња је ту негдје, око плана, пратимо план. Прошла година је била доста више изнад плана“, рекао је Копривица.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм