ATV jutro

Kakvo je stanje u termoelektranama i hidroelektranama u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 07.05.2024. 14:06

Izvršni direktor za tehničke poslove "Еlektroprivrede Republike Srpske“ Ivan Koprivica rekao je u našem ATV jutru da su čelnici ЕRS-a zadovoljni proizvodnjom u prvom kvartalu kao i stanjem u samom sistemu.

Koprivica je podsjetio da će se prošla godina teško ponoviti budući da su povoljne hidrološke prilike dovele do toga da ЕRS ostvari istorijsku dobit.

"Ova godina je u prosjeka. Stanje u hidroelektranama je solidno“, kaže Koprivica. 

Koprivica dodaje da su Hidroelektrane na Trebišnjici i na Drini prebacile trenutni plan za ovaj dio godine, a, dodaje, HЕ Bočac je malo podbacila zbog lošije hidrologije.

"Sve je u višegodišnjem prosjeku“, napominje.

Koprivica je dodao da je Termoelektrana Ugljevik, za sada, na nekih oko 110 odsto proizvodnje za ovaj dio godine.

"TЕ Ugljevik je sinoć ušla u redovni remont koji će trajati 45-50 dana kako bi se odradili neki radovi da se poveća stabilnost i pogonska spremnost, kako bi u zimu ušli spremni“, dodao je Koprivica.

Koprivica je komentarisao i problem koji TЕ Gacko ima probleme sa kvalitetom uglja budući da se koristi velika količina mazuta.

"Oni ostvaruju malo slabiju snagu na pragu elektrane i zato su podbacili sa planom ali mislim da će se to ispeglati do kraja godine. Nakon završetka remonta TЕ Ugljevik planiran je redovan godišnji remont TЕ Gacko“, rekao je Koprivica.

Kako je dodao, sve ide svojim tokom i nema problema u sistemima.

"U odnosu na plan, proizvodnja je tu negdje, oko plana, pratimo plan. Prošla godina je bila dosta više iznad plana“, rekao je Koprivica.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.