Нагли пад аутомобилског сектора

Хладан туш за све који се надају брзом опоравку њемачке привреде

  • 06.09.2024. 12:53

Њемачка индустријска производња опала је у јулу – наглашавајући основне проблеме највеће европске привреде након што се неочекивано смањила у посљедњем кварталу.

"Блумберг" наводи да је производња смањена за 2,4 одсто у односу на јун, што је горе него што је предвиђао један аналитичар у истраживању ове агенције. Завод за статистику је саопштио да је аутомобилска индустрија била главни покретач пада, али да је забиљежен лош резултат у већини сектора.

Њемачка економија је у другом тромјесечју поново пала, и то за 0,1 одсто, чиме се распршила нада да коначно може да остави иза себе године стагнације. Најава "Фолксвагена" да разматра затварање фабрика на домаћем тржишту доприноси сумраку њемачке економије, преноси РТ Балкан.

Сраман потез Америке: Русију ударили са ''новог фронта''!

Сраман потез Америке: Русију ударили са ''новог фронта''!

Институт за економска истраживања ИФО је јуче значајно снизио прогнозе за ову и наредну годину. Сада очекује нулти раст у 2024. умјесто 0,4% раније и само 0,9% у 2025, у поређењу са 1,5% колико је износила претходна прогноза.

Институт за свјетску економију Кила је још песимистичнији, јер је објавио  очекује смањење бруто домаћег производа за 0,1 одсто ове године — након смањења од 0,3 одсто у 2023.

"Данашњи подаци су хладан туш за све који се надају брзом опоравку. Већ имамо слабе показатеље расположења и ризик од још једног квартала стагнације или чак рецесије се очигледно повећао", рекао је Карстен Брзески, глобални шеф макро сектора у ИНГ-у.

Њемачка у великом проблему?

Њемачка у великом проблему?

Аналитичари "Блумберга" очекују да ће њемачки БДП мало порасти током друге половине 2024. углавном због тога што сектор услуга добија замах. Међутим, указују да постоји све већи ризик да активност у другој половини 2024. неће бити довољно јак да постигне позитивну годишњу стопу раста.

Њемачка није била једина земља чија привреда посрће на почетку трећег квартала. Подаци о француској индустријској производњи објављени у петак такође су показали смањење од 0,5%, што је горе од 0,3% које су очекивали економисти. И код њих је кључан био нагли пад производње у аутомобилском сектору.

''Фолксваген'' разматра гашење фабрика у Њемачкој?

''Фолксваген'' разматра гашење фабрика у Њемачкој?

Председник Бундесбанке Јоаким Нагел је изјавио да контракција до које је дошло у другом кварталу мора да буде "позив за буђење" и да "тренутни извјештаји јасно показују да су одређени сектори под притиском".

Опоравак у производном сектору кључан је за оживљавање њемачке привреде, али за сада нема знакова стварног преокрета - што додатно указује да њени проблеми нису привремени, већ прије структурни.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: