Nagli pad automobilskog sektora

Hladan tuš za sve koji se nadaju brzom oporavku njemačke privrede

  • 06.09.2024. 12:53

Njemačka industrijska proizvodnja opala je u julu – naglašavajući osnovne probleme najveće evropske privrede nakon što se neočekivano smanjila u posljednjem kvartalu.

"Blumberg" navodi da je proizvodnja smanjena za 2,4 odsto u odnosu na jun, što je gore nego što je predviđao jedan analitičar u istraživanju ove agencije. Zavod za statistiku je saopštio da je automobilska industrija bila glavni pokretač pada, ali da je zabilježen loš rezultat u većini sektora.

Njemačka ekonomija je u drugom tromjesečju ponovo pala, i to za 0,1 odsto, čime se raspršila nada da konačno može da ostavi iza sebe godine stagnacije. Najava "Folksvagena" da razmatra zatvaranje fabrika na domaćem tržištu doprinosi sumraku njemačke ekonomije, prenosi RT Balkan.

Sraman potez Amerike: Rusiju udarili sa ''novog fronta''!

Sraman potez Amerike: Rusiju udarili sa ''novog fronta''!

Institut za ekonomska istraživanja IFO je juče značajno snizio prognoze za ovu i narednu godinu. Sada očekuje nulti rast u 2024. umjesto 0,4% ranije i samo 0,9% u 2025, u poređenju sa 1,5% koliko je iznosila prethodna prognoza.

Institut za svjetsku ekonomiju Kila je još pesimističniji, jer je objavio  očekuje smanjenje bruto domaćeg proizvoda za 0,1 odsto ove godine — nakon smanjenja od 0,3 odsto u 2023.

"Današnji podaci su hladan tuš za sve koji se nadaju brzom oporavku. Već imamo slabe pokazatelje raspoloženja i rizik od još jednog kvartala stagnacije ili čak recesije se očigledno povećao", rekao je Karsten Brzeski, globalni šef makro sektora u ING-u.

Njemačka u velikom problemu?

Njemačka u velikom problemu?

Analitičari "Blumberga" očekuju da će njemački BDP malo porasti tokom druge polovine 2024. uglavnom zbog toga što sektor usluga dobija zamah. Međutim, ukazuju da postoji sve veći rizik da aktivnost u drugoj polovini 2024. neće biti dovoljno jak da postigne pozitivnu godišnju stopu rasta.

Njemačka nije bila jedina zemlja čija privreda posrće na početku trećeg kvartala. Podaci o francuskoj industrijskoj proizvodnji objavljeni u petak takođe su pokazali smanjenje od 0,5%, što je gore od 0,3% koje su očekivali ekonomisti. I kod njih je ključan bio nagli pad proizvodnje u automobilskom sektoru.

''Folksvagen'' razmatra gašenje fabrika u Njemačkoj?

''Folksvagen'' razmatra gašenje fabrika u Njemačkoj?

Predsednik Bundesbanke Joakim Nagel je izjavio da kontrakcija do koje je došlo u drugom kvartalu mora da bude "poziv za buđenje" i da "trenutni izvještaji jasno pokazuju da su određeni sektori pod pritiskom".

Oporavak u proizvodnom sektoru ključan je za oživljavanje njemačke privrede, ali za sada nema znakova stvarnog preokreta - što dodatno ukazuje da njeni problemi nisu privremeni, već prije strukturni.

Pratite nas i putem Vibera