Иван Копривица

Електропривреда Српске: Пораст потрошње, али нема проблема у снабдијевању струјом

  • Извор: СРНА
  • 17.07.2024. 14:16

У Републици Српској примјетан је пораст потрошње електричне енергије усљед високе температуре, а крајњи потрошачи не треба да брину, јер уколико нема довољно енергије у систему, она се надокнађује увозом, па нема проблема у снабдијевању, изјавио је Срни извршни директор за техничке послове у "Електропривреди Републике Српске" Иван Копривица.

Копривица је рекао да је задовољавајуће стање електроенергетског система Републике Српске, те напомиње да се у овом сушном периоду увози електрична енергија.

"Од маја увозимо електричну енергију, у августу ћемо имати за извоз. Чекамо кишни период крајем године гдје се надамо да ће се поправити хидрологија на нашим електранама и да ћемо моћи да извеземо нешто", рекао је Копривица.

Он каже да је систем "Хидроелектрана на Требишњици" тренутно једини изнад плана производње електричне енергије.

Савић није хтио да преда дужност Јокићу: Интервенисала полиција у ЈП ДЕП-ОТ

Савић није хтио да преда дужност Јокићу: Интервенисала полиција у ЈП ДЕП-ОТ

"Управо ту акумулацију сада трошимо у пуном капацитету, дио енергије испуштамо према Хидроелектрани `Чапљина`, гдје имамо споразум са `Електропривредом Херцег-Босне` и дијелимо производњу са Хидроелектране `Чапљина` и тако доприносимо нашем систему", објаснио је Копривица.

Он је рекао да су Хидроелектране "Вишеград" на 80 одсто производње за овај период године, док је Хидроелектрана "Бочац" са 56 одсто производње за овај дио године због лоше хидрологије.

"Надамо се бољој хидрологији до краја године", рекао је Копривица.

Активни пожари на Дурмитору и у Рожајама, постоји могућност и од избијања нових

Активни пожари на Дурмитору и у Рожајама, постоји могућност и од избијања нових

Према његовим ријечима, прошла година била је хидролошки изузетно добра, а ова није ни приближно таква, те додаје да се добрим оперативним радом, спремношћу особља, као и куповином енергије у јефтиним, а продајом у скупим сатима прави профит за "Електропривреду Српске".

Он је подсјетио да је завршен ремонт Термоелектране "Угљевик", чиме су задовољни јер сада ради поуздано и доприноси систему.

"Ремонт Термоелектране `Гацко` је у току и значајне активности су урађене. Надамо се повећању поузданости након ремонта. Предвиђено је да крајем прве седмице у августу буде завршен ремонт Термоелектране `Гацко`. Од 10. августа очекујемо да ћемо обје термоелектране имати на мрежи и да нећемо имати проблема у снабдијевању крајњих купаца", рекао је Копривица.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.