Ivan Koprivica

Еlektroprivreda Srpske: Porast potrošnje, ali nema problema u snabdijevanju strujom

  • Izvor: SRNA
  • 17.07.2024. 14:16

U Republici Srpskoj primjetan je porast potrošnje električne energije usljed visoke temperature, a krajnji potrošači ne treba da brinu, jer ukoliko nema dovoljno energije u sistemu, ona se nadoknađuje uvozom, pa nema problema u snabdijevanju, izjavio je Srni izvršni direktor za tehničke poslove u "Еlektroprivredi Republike Srpske" Ivan Koprivica.

Koprivica je rekao da je zadovoljavajuće stanje elektroenergetskog sistema Republike Srpske, te napominje da se u ovom sušnom periodu uvozi električna energija.

"Od maja uvozimo električnu energiju, u avgustu ćemo imati za izvoz. Čekamo kišni period krajem godine gdje se nadamo da će se popraviti hidrologija na našim elektranama i da ćemo moći da izvezemo nešto", rekao je Koprivica.

On kaže da je sistem "Hidroelektrana na Trebišnjici" trenutno jedini iznad plana proizvodnje električne energije.

Savić nije htio da preda dužnost Jokiću: Intervenisala policija u JP DЕP-OT

Savić nije htio da preda dužnost Jokiću: Intervenisala policija u JP DЕP-OT

"Upravo tu akumulaciju sada trošimo u punom kapacitetu, dio energije ispuštamo prema Hidroelektrani `Čapljina`, gdje imamo sporazum sa `Еlektroprivredom Herceg-Bosne` i dijelimo proizvodnju sa Hidroelektrane `Čapljina` i tako doprinosimo našem sistemu", objasnio je Koprivica.

On je rekao da su Hidroelektrane "Višegrad" na 80 odsto proizvodnje za ovaj period godine, dok je Hidroelektrana "Bočac" sa 56 odsto proizvodnje za ovaj dio godine zbog loše hidrologije.

"Nadamo se boljoj hidrologiji do kraja godine", rekao je Koprivica.

Aktivni požari na Durmitoru i u Rožajama, postoji mogućnost i od izbijanja novih

Aktivni požari na Durmitoru i u Rožajama, postoji mogućnost i od izbijanja novih

Prema njegovim riječima, prošla godina bila je hidrološki izuzetno dobra, a ova nije ni približno takva, te dodaje da se dobrim operativnim radom, spremnošću osoblja, kao i kupovinom energije u jeftinim, a prodajom u skupim satima pravi profit za "Еlektroprivredu Srpske".

On je podsjetio da je završen remont Termoelektrane "Ugljevik", čime su zadovoljni jer sada radi pouzdano i doprinosi sistemu.

"Remont Termoelektrane `Gacko` je u toku i značajne aktivnosti su urađene. Nadamo se povećanju pouzdanosti nakon remonta. Predviđeno je da krajem prve sedmice u avgustu bude završen remont Termoelektrane `Gacko`. Od 10. avgusta očekujemo da ćemo obje termoelektrane imati na mreži i da nećemo imati problema u snabdijevanju krajnjih kupaca", rekao je Koprivica.

Pratite nas i putem Vibera

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.