Loše vrijeme uticalo na cijene

Cijene voća otišle u nebo

  • Извор: АТВ
  • 18.06.2023. 19:25

Kiša i loše vrijeme digli su i cijena voća na pijacama. Kilogram trešanja košta sedam maraka a jagoda osam. Prošle godine cijena je bila duplo manja. Borovnice i maline su sad već pravi luksuz. Trgovci kažu skočile su i nabavne cijene.

“Pa baš nešto posebno jeftino - ne znam šta bih izdvojila. Eto krastavac je pao na 1,5-2KM, paradajz je uvozni od 3-3,5 KM, domaći je krenuo on je 5 KM, crni luk je recimo 3,5-4 KM ovaj novi, bijeli luk 10. Malina je 14 KM kilogram, borovnica je prva cijena 30 pa vidjećemo da li će šta padati, žale se proizvođači da ih kiša uništi, da plivaju u vodi i sami vidimo kako je”, kaže prodavac na pijaci u Bijeljini Olenija Trifković.

Rekorder po cijenama je borovnica. Zbog visoke cijene kupuje se i na čašu koja košta 3,5 KM.

Za kutiju borovnica na bijeljinskoj zelenoj pijaci treba da izdvojite 15 KM, za ovih pola kg, što znači da je kilogram 30KM i to je trenutno najskuplji artikl na pijaci, nešto manje koštaju ribizle - 25KM. I sami prodavci se slažu da je nije jeftino, ali i njima se prodavci pravdaju time što je sezona takva kakva jeste i da su usjevi loše prošli zbog vremenskih prilika.

Helikopterski servis Srpske danas transportovao dva pacijenta

Helikopterski servis Srpske danas transportovao dva pacijenta

Slična situacija je i u Banjaluci. Za odlazak na pijacu trebaće deblji novčanik. Ipak sudeći po cijenama Bijeljina je ipak rekorder. 

"Višnje su poskupjele, kajsije... Voće i povrće je genralno skuplje, kao i sve ostale životne namirnice. Borovnica kreće se oko 15 do 20KM zavisi samo od kvaliteta“, kaže prodavac na Tržnici Bogdana Zeljković.

Građani kažu - sve je preskupo. Na zdrav život sa ovakvim cijenama mogu da zaborave. 

“Skupo i previše skupo, za nas penzionere još više”, kaže naš sagovornik.


Banjalučanin (25) pretukao majku pa preminuo u UKC-u Srpske

Banjalučanin (25) pretukao majku pa preminuo u UKC-u Srpske

"Ne pada, ovo je sve užasno skupo, ali šta ćeš, kupiš malo, moraš kupiti za malu djecu“, dodaje drugi.

Loše vremenske prilike nanijele su velike štete voćarima i povrtlarima, što je uticalo i na kvalitet proizvoda i na formiranje cijene. Povoljnije vremenske prilike trebale bi donijeti i povoljnije cijene sezonskog voća i povrća, nadaju se i kupci i prodavci.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: