Директор Занатско-предузетничке коморе

Братић за АТВ: Заблуда је да занатлије више зараде у иностранству него у Српској

  • Извор: АТВ
  • 29.04.2024. 08:49

Занимање занатлија је дефицитарно већ дуго времена и нема интересовања младих људи да упишу занатске дјелатности, изјавио је за АТВ Јован Братић, директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске.

Од заната се увијек може лијепо живјети, али млади од заната све више бјеже.

„Нећу рећи да су цијене отишле толико високо, иако цијене услуга за наше стандарде су прилично озбиљне. Међутим, од занатства се увијек може лијепо живјети и имати сигурну егзистенцију и сигуран посао. Са друге стране, нема младих заинтересованих да упишу занатско занимање“, изјавио је Братић за АТВ.

Тренутно у Републици Српској недостаје свих врста занатлија, каже Братић. Проблем представља и то што земље западне Европе имају далеко виши стандард и привлачне су за младе људе.

„Јако пуно њих се одлучује да оде вани јер је бржа зарада. Али, то је заблуда јер ништа боље не пролазе са зарадом негдје овдје, у смислу након што плате стан и друге обавезе, њима остане онолико колико овдје зараде. Примјетили смо да се многи враћају када схвате то“, каже Братић.

Он сматра да када млади људи схвате да се овдје са занатом може лијепо живјети, биће мања потреба да иду вани.

„Данас ми немамо радника, не само занатлија. Видите колико сваке године морамо тражити радне дозволе да увеземо раднике. нажалост, и морталитет је већи од наталитета и све то утиче на стање са радницима“

Многи радници раде у сивој зони, то је, такође проблематично, каже Братић и додаје да се на томе озбиљно ради. У сивој зони радник остаје најчешће зато што очекује одлазак у иностранство или посао у јавном сектору.

„Тешко се одлучимо да отворимо неку занатску радњу, а то је данас једноставно. Најскупља регистрација у Републици Српској је 50 КМ, дакле, фантастични услови, а повољне су и цијене алата. Најскупљи алат је 700, 800 КМ. Наравно, имамо занате који су мало комплекснији и траже неке нове технологије и мало скупље машине. Нећу рећи да су кредити повољни, али увијек се за такве послове може лако доћи до кредита, а имамо и субвенције. Мислим да се цијели систем треба ресетовати, млади људи све више улазе у политику и политичке странке, надају се да ће тако лакше наћи посао. То је заблуда  и младим људима савјетујем да прекину са том праксом“, истакао је Братић за АТВ.

Не одлазе сви одавде због лоших економских разлога, у питању је и неизвјесност, сматра гост АТВ јутра.

„Стално неки притисак, сукоби, свађе, хоће бити рата, неће бити рата, та политика је већ мозак попила. Може се лијепо, релаксирано живјети, треба се само окренути послу“, поручио је Братић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: