Требиње

Аустријски привредници заинтересовани за улагање у Српску

  • Извор: РТРС
  • 17.08.2024. 21:47

Аустријски привредници заинтересовани су за улагање у Републику Српску.

Њих више од 30 стигло у Требиње на тродневне привредне сусрете.

Циљ је промоција инвестиционих потенцијала Републике Српске и јачање привредних веза са Аустријом.

У Требиње су стигли аустријски привредници да разговарају са својим колегама из Српске посебно из Херцеговине која је центар туризма и производње вина.та област је брзо растућа свуда у свијету па је прилика и за Српску.

Порука из велике свјетске силе: Америка представља највећу пријетњу свијету

Порука из велике свјетске силе: Америка представља највећу пријетњу свијету

- Овдје не само што имам прилику да лично упознам одређене привреднике, да имам с њима директну везу већ и да успоставимо нове мреже и нову комуникацију на том нивоу које ће бити сигурно корисно обострано задовољство - навео је Андреас Саел, произвођач вина и власник ресторана у Бечу.

Иако се производи из Српске већ налазе на полицама појединих маркета у Аустрији многи произвођачи имају много квалитетних производа који заслужују европско тржиште. Из Херцеговине уз вина и љековито биље али и прерађевине од меса и млијека.

- Мислим да смо у стању, уз ове контакте, да успоставимо неке одређене кораке како би се одређени дио херцеговачких производа нашао на полицама Аустрије, као што су сада одређени крајишки производи већ увелико заступљени на полицама у аустријским супермаркетима - истакао је Душко Пантовић, предсједник Подручне привредне коморе Требиње.

За сарадњу су заинтересовани су аустријски угоститељи, привредници из области прехрамбене, металске и дрвопрерађивачке индустрије.

У Требињу виде могућност за развој чак и филмске индустрије.

Нехумани услови, минималне плате: Бројне жалбе радника Центрума

Нехумани услови, минималне плате: Бројне жалбе радника Центрума

- С друге стране и Аустријанци да примјете да постоји потенцијал, и сам овакав долазак је успјешан, Они када виде да је пословна заједница врло активна, да су контакти добри и сами одлуче да отварају фирме. Очекујемо да ће се то и десити - нагласио је Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији.

Да Српска има пријатеље у свијету који су спремни да улажу доказ су и бројни инфраструктурни пројекти који се реализују

- Ми се заиста боримо да радимо са нашим пријатељима, који нису поданици, који не слушају наредбе из једног центра моћи, него имају своје одлуке и своје одлучивање, тако да градимо аутопутеве, градимо хидроцентрале, градимо све оно што смо замислили по Републици Српској - поручио је Радован Вишковић, премијер Српске.

Активности започете прије више од године у Аустрији у оквиру одржаног аустријско – српског привредног форума, уз подршку представништва Срспке у Аустрији, дају резултате. Ови у Требињу га и потврђују!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: