Бањалука

Нехумани услови, минималне плате: Бројне жалбе радника Центрума

  • Извор: АТВ
  • 17.08.2024. 19:18

У Центруму има посла. И то за инспекцију рада. Како сазнајемо, радници раде у веома тешким условима, а не смију да се жале.

Само један слободан дан у седмици, минималне плате и нехумани услови. Мобинг према радницима је, кажу, и те како присутан.

Трпе све како би сачували радна мјеста и обезбиједили егзистенцију својим породицама. Све ово тврди један од радника који из разумљивих разлога није смио пред камеру. Ово су само нека од искустава који су радници подијелили.

"Да се вратим на 'уговор' који за тих 6 мјесеци нисам добио, 500 КМ је износила моја плата и добијао сам је у коверти, једног дана им је 'случајно' улетила инспекција да би мене у року од 30 секунди послали у лагер и рекли да не излазим ни по живу главу. Једно сат времена провео сам горе, убрзо након тога сам дао отказ. Укратко сам написао моје искуство, било је баш свега", написао је један од бивших радника.

Радник има нула права у Центруму. Неко нешто украде, комерцијалиста не проведе робу или не проведе на вријеме, роба оде у минус и на крају мјесеца се одбије од плате радника, односно коверте која осим што краде од државе и радника, служи и да одузме од плате за овакве глупости без икакве одговорности, јер ми не можемо ту ништа доказати. А плус на роби често и забораве да прекуцају. Зараде свакако, био купац или радник.

Након што смо објавили податке Инспектората о неправилностима у раду овог предузећа, управа Центрума је започела истрагу међу запосленима у покушају да открије извор информација. Радници су поново постали мета страха и притисака, иако су све информације које су објављене базиране на званичном налазу инспекције.

Као што су у Инспекторату рекли, није први пут да се појављују пријаве о лошем управљању и неетичком поступању у Центруму. Наши покушаји да добијемо коментар управе овог предузећа остају безуспјешни. Ипак, важно је напоменути да јавност има кључну улогу у разоткривању неправди.

Док се не предузму конкретне мјере, радници Центрума и даље ће бити подложни нехуманим условима, што је апсолутно неприхватљиво у сваком демократском друштву. Само тако можемо створити окружење у којем су достојанствени услови рада стандард, а не изузетак.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:45 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм