Trebinje

Austrijski privrednici zainteresovani za ulaganje u Srpsku

  • Izvor: RTRS
  • 17.08.2024. 21:47

Austrijski privrednici zainteresovani su za ulaganje u Republiku Srpsku.

Njih više od 30 stiglo u Trebinje na trodnevne privredne susrete.

Cilj je promocija investicionih potencijala Republike Srpske i jačanje privrednih veza sa Austrijom.

U Trebinje su stigli austrijski privrednici da razgovaraju sa svojim kolegama iz Srpske posebno iz Hercegovine koja je centar turizma i proizvodnje vina.ta oblast je brzo rastuća svuda u svijetu pa je prilika i za Srpsku.

Poruka iz velike svjetske sile: Amerika predstavlja najveću prijetnju svijetu

Poruka iz velike svjetske sile: Amerika predstavlja najveću prijetnju svijetu

- Ovdje ne samo što imam priliku da lično upoznam određene privrednike, da imam s njima direktnu vezu već i da uspostavimo nove mreže i novu komunikaciju na tom nivou koje će biti sigurno korisno obostrano zadovoljstvo - naveo je Andreas Sael, proizvođač vina i vlasnik restorana u Beču.

Iako se proizvodi iz Srpske već nalaze na policama pojedinih marketa u Austriji mnogi proizvođači imaju mnogo kvalitetnih proizvoda koji zaslužuju evropsko tržište. Iz Hercegovine uz vina i ljekovito bilje ali i prerađevine od mesa i mlijeka.

- Mislim da smo u stanju, uz ove kontakte, da uspostavimo neke određene korake kako bi se određeni dio hercegovačkih proizvoda našao na policama Austrije, kao što su sada određeni krajiški proizvodi već uveliko zastupljeni na policama u austrijskim supermarketima - istakao je Duško Pantović, predsjednik Područne privredne komore Trebinje.

Za saradnju su zainteresovani su austrijski ugostitelji, privrednici iz oblasti prehrambene, metalske i drvoprerađivačke industrije.

U Trebinju vide mogućnost za razvoj čak i filmske industrije.

Nehumani uslovi, minimalne plate: Brojne žalbe radnika Centruma

Nehumani uslovi, minimalne plate: Brojne žalbe radnika Centruma

- S druge strane i Austrijanci da primjete da postoji potencijal, i sam ovakav dolazak je uspješan, Oni kada vide da je poslovna zajednica vrlo aktivna, da su kontakti dobri i sami odluče da otvaraju firme. Očekujemo da će se to i desiti - naglasio je Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Da Srpska ima prijatelje u svijetu koji su spremni da ulažu dokaz su i brojni infrastrukturni projekti koji se realizuju

- Mi se zaista borimo da radimo sa našim prijateljima, koji nisu podanici, koji ne slušaju naredbe iz jednog centra moći, nego imaju svoje odluke i svoje odlučivanje, tako da gradimo autoputeve, gradimo hidrocentrale, gradimo sve ono što smo zamislili po Republici Srpskoj - poručio je Radovan Višković, premijer Srpske.

Aktivnosti započete prije više od godine u Austriji u okviru održanog austrijsko – srpskog privrednog foruma, uz podršku predstavništva Srspke u Austriji, daju rezultate. Ovi u Trebinju ga i potvrđuju!

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: