Тешко се опоравља

Анализа ''Блумберга'': Њемачка индустрија трајно поремећена

  • 11.07.2024. 17:02

Њемачка индустрија не може у потпуности да се опорави од пада који проживљава посљедњих година, показује истраживање "Блумберг економиста" (БЕ).

Eкономија ове државе je претрпјела ударце у виду утицаја пандемије и енергетске кризе, а иако се очекивало да се привреда "буди", најновија анализа показује да ће тај опоравак бити много спорији и да ће се половина од процјењених 7 одсто пада у индустријским активностима и даље одржати.

"Може се очекивати циклични индустријски опоравак како монетарна политика попушта и тражња се враћа. Али неће бити повратка на норме прије 2019. године, јер чини се да је сектор трајно погођен", каже Мартин Адемер, економиста БЕ из Франкфурта, а преноси РТ Балкан.

Талас банкрота у Њемачкој

Талас банкрота у Њемачкој

Анализа "Блумберг економиста" показује да је годишња стопа раста потенцијалне бруто додатне вриједности у производном сектору пала на 0,5 одсто прошле године са 1,5 одсто у 2019. Процјењује се да ће ово успоравање довести до 3,5 одсто мањка у производном капацитету у поређењу са процјењеним трендовима од 2015 до 2019.

Драстичан раст цијене кромпира у Њемачкој, а овом поврћу пада цијена

Драстичан раст цијене кромпира у Њемачкој, а овом поврћу пада цијена

"Бундесбанка" предвиђа повећање од 0,3 одсто ове године, најављујући да се економски опоравак "наставља". Али опоравак производног сектора је и даље спор, а недавни подаци су открили пад индустријске производње и фабричких поруџбина, не успијевајући да ублаже забринутост.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.