Teško se oporavlja

Analiza ''Blumberga'': Njemačka industrija trajno poremećena

  • 11.07.2024. 17:02

Njemačka industrija ne može u potpunosti da se oporavi od pada koji proživljava posljednjih godina, pokazuje istraživanje "Blumberg ekonomista" (BЕ).

Ekonomija ove države je pretrpjela udarce u vidu uticaja pandemije i energetske krize, a iako se očekivalo da se privreda "budi", najnovija analiza pokazuje da će taj oporavak biti mnogo sporiji i da će se polovina od procjenjenih 7 odsto pada u industrijskim aktivnostima i dalje održati.

"Može se očekivati ciklični industrijski oporavak kako monetarna politika popušta i tražnja se vraća. Ali neće biti povratka na norme prije 2019. godine, jer čini se da je sektor trajno pogođen", kaže Martin Ademer, ekonomista BЕ iz Frankfurta, a prenosi RT Balkan.

Talas bankrota u Njemačkoj

Talas bankrota u Njemačkoj

Analiza "Blumberg ekonomista" pokazuje da je godišnja stopa rasta potencijalne bruto dodatne vrijednosti u proizvodnom sektoru pala na 0,5 odsto prošle godine sa 1,5 odsto u 2019. Procjenjuje se da će ovo usporavanje dovesti do 3,5 odsto manjka u proizvodnom kapacitetu u poređenju sa procjenjenim trendovima od 2015 do 2019.

Drastičan rast cijene krompira u Njemačkoj, a ovom povrću pada cijena

Drastičan rast cijene krompira u Njemačkoj, a ovom povrću pada cijena

"Bundesbanka" predviđa povećanje od 0,3 odsto ove godine, najavljujući da se ekonomski oporavak "nastavlja". Ali oporavak proizvodnog sektora je i dalje spor, a nedavni podaci su otkrili pad industrijske proizvodnje i fabričkih porudžbina, ne uspijevajući da ublaže zabrinutost.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: