Криза

Талас банкрота у Њемачкој

  • Извор: Мондо.рс
  • 09.07.2024. 18:32

Повећање цијена енергената и материјала и слабија тражња изазвали су талас банкрота средњих и великих предузећа у Њемачкој у првој половини године, објавио је пословни лист Ханделсблат. У периоду од јануара до јуна, 162 компаније са прометом већим од 10 милиона евра поднијеле су стечај, пише Ханделсблаг, позивајући се на анализу консултантске куће за реструктурирање пословања Фалкенстег.

Та цифра је за 41 одсто већа него у истом периоду прошле године, наводи лист, уз напомену да је скок знатно већи од онога што је Фалкенстег очекивао, прогнозирајући раст од 30 одсто почетком године. Највише захтјева поднијеле су компаније у сектору некретнина, добављачи аутомобила и произвођачи машина, наводи Ханделсблат.

Који су разлози?

Разлози за проглашење банкрота укључују кризу након пандемије, инфлацију, растуће цијене енергије и материјала и слабљење тражње. Реструктурирање и улагања у пропале компаније ометају глобална криза, лоши изгледи за немачку привреду и високе каматне стопе, утврдио је Халкенстег, према извјештају Ханделсблата.

Њемачка привредно-привредна комора ДИХК је у мају предвидела наставак узлазног тренда банкрота, истичући да њемачку привреду коче структурни проблеми као што је недостатак квалификоване радне снаге. У 2023. години банкрот је прогласило 17.814 предузећа, 22,1 одсто више него 2022. године, показују подаци статистичког завода Дестатис.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.