Милиони људи

Алармантна ситуација у Британији: Свака пета породица са дјецом нема за храну

  • Извор: РТ Балкан
  • 28.02.2024. 10:04

Милиони људи, укључујући сваку пету породицу са дјецом, гладовали су или су прескочили оброке посљедњих недеља, јер нису могли редовно да приуште куповину намирница, показују најновији подаци о доступности хране.

Према подацима Фондације за храну, 15 одсто домаћинстава у Великој Британији – што је еквивалентно са отприлике осам милиона одраслих и три милиона дјеце – искусило је неизвјесност када је у питању доступност хране у јануару, пошто су високе цијене намирница наставиле да ударају по џеповима породица са ниским примањима.

Стручњаци истичу да висок ниво несигурности око исхране међу породицама са ниским примањима упозорава на појаву "алармантне здравствене ситуације" која ће довести до појаве стања повезаних са лошом исхраном, као што су неухрањеност и рахитис.

Хљеб у Бањалуци скупљи за 70 фенинга у односу на остале крајеве

Хљеб у Бањалуци скупљи за 70 фенинга у односу на остале крајеве

Скоро двије трећине (60%) домаћинстава која имају проблем да обезбиједе исхрану изјавило је да купују мање воћа, а 44% купује мање поврћа, јер се боре са текућом кризом трошкова живота, пише "Гардијан", а преноси РТ Балкан.

Иако је фондација раније јавила да је количина поврћа које су купила британска домаћинства пала на најнижи ниво у посљедњих 50 година, најновији подаци показују да је ситуација много гора за породице са ниским примањима.

Позивајући се на открића "Гардијана" да је Национална здравствена служба забиљежила пораст броја болничких пријема због хранљивих материја, фондација је објавила да би смањење потрошње воћа и поврћа међу најсиромашнијим вјероватно повећало здравствене неједнакости и додатно оптеретило здравствени систем.

Шеф британске војске дао мрачне прогнозе за украјинске оружане снаге у наредним мјесецима

Шеф британске војске дао мрачне прогнозе за украјинске оружане снаге у наредним мјесецима

Иако је инфлација опала посљедњих мјесеци, цијене хране су остале високе. У саопштењу се наводи да је просјечна потрошачка корпа, адекватне хранљивости, порасла за 24 до 26 одсто у посљедње двије године.

Нивои несигурности хране – на основу редовног истраживања Фондације за храну на више од 6.000 људи – благо су пали са 17,5% у јануару 2023. године, али су остали на истом нивоу као и током хаотичних првих недјеља пандемије 2020.

Фондација је саопштила да тренутна криза трошкова живота значи да је несигурност хране постала норма за многе. Милиони породица са ниским примањима нису у могућности да себи приуште приступ редовној и здравој храни.

Према најновијим подацима Фондације за храну, 45% домаћинстава која примају социјалну помоћ изјавило је да пати од несигурности у храни. Фондација је саопштила да сва дјеца из таквих породица треба аутоматски да имају право на бесплатне школске оброке.

Црно им се пише: Велика Британија ушла у рецесију!

Црно им се пише: Велика Британија ушла у рецесију!

Мајкл Мармот, стручњак за јавно здравље и професор епидемиологије на Универзитетском колеџу у Лондону је рекао да у Великој Британији 2024. једно од пет домаћинстава са дјецом не може да задовољи основну потребу за здравом исхраном.

"Они су једноставно превише сиромашни, и што су сиромашнији, мање је вјероватно да ће моћи да задовоље ту потребу", указао је Мајкл Мармот.

Хенри Димблби, бивши владин савјетник за храну и аутор националне стратегије за храну за 2021. годину, назвао је најновију статистику "алармантном здравственом ситуацијом" која ће бацити дугу сјенку на јавно здравље.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица