Важно знти

Зашто жене у менопаузи треба да пију сок од цвекле

  • Извор: Телеграф
  • 26.07.2024. 15:11

Сок од цвекле је богат нитратима, који побољшавају циркулацију и доток кисеоника у мозак. Ако томе додамо и утицај на хормоне испитиван у неким лабораторијским студијама, јасно је да постоје разлози да жене у менопаузи укључе овај напитак у свој избор намирница.

Које корисне састојке садржи сок од цвекле и зашто је благотворан за жене у менопаузи

Антиоксиданси у соку од цвекле помажу функцији јетре, као и ефикасној детоксикацији тијела током менопаузе. Адекватан избор хране у менопаузи може да олакша ову животну фазу жене обезбјеђујући есенцијалне хранљиве материје. Још неки састојци из цвекле и њихови потенцијали истраживани су у студијама, укључујући и способност да утичу на равнотежу и метаболизам хормона, снагу костију и опште здравствено стање.

Фитоестрогени у одређеним намирницама (соја, ланено сјеме, цвекла…) практично "опонашају" естроген, уз могуће ублажавање валунга и мање промјена расположења. Храна богата калцијумом јача кости, смањујући ризик од остеопорозе. Омега-3 масне киселине погодују здрављу срца. То је од виталног значаја за жене у менопаузи. Наиме, доказано је да се кардиоваскуларни ризици повећавају након ове фазе репродуктивног периода.

Храна богата влакнима помаже у контроли тјелесне тежине. Стабилизује ниво шећера у крви, минимизирајући умор и смањујући промјене расположења. Воће и поврће богато антиоксидансима бори се против оксидативног стреса, помажући кожи али и општем здрављу. Генерално, уравнотежена исхрана може много да учини у контроли симптома, уз бољи квалитет живота током менопаузе.

Утиче ли сок од цвекле на хормонски статус, одговара гинеколог

Др Мадхур Схарма, гинеколог описује начине на које цвекла може да помаже у ублажавању симптома менопаузе:

"Поред утицаја фитоестрогена на регулацију нивоа хормона, што потенцијално ублажава најинтензивније симптоме менопаузе (валунзи и промјене расположења), конзумирање цвекле је један вид природне подршку хормонској равнотежи. Гвожђе у соку од цвекле бори се против умора и повећава ниво енергије. И то се често дешава током менопаузе због хормонских промјена. Антиоксиданси, који се налазе у соку од цвекле помажу функцији јетре. Поред тога, веома су важни за метаболизам хормона и ефикасну детоксикацију тијела током менопаузе. И други корисни састојци цвекле потенцијално д‌јелују на когнитивне функције и већу менталну бистрину.

Сок од цвекле може да помогне у смањењу још неких здравствених ризика код жена у менопаузи

Доктор додаје да сок од цвекле обилује витаминима (као што су фолна киселина и витамин Ц) и минералима (манган и калијум). Сви они су потребни за подршку општем здрављу током менопаузе јер обезбјеђују есенцијалне хранљиве материје за велики број тјелесних функција, преноси "Телеграф".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.