Važno znti

Zašto žene u menopauzi treba da piju sok od cvekle

  • Izvor: Telegraf
  • 26.07.2024. 15:11

Sok od cvekle je bogat nitratima, koji poboljšavaju cirkulaciju i dotok kiseonika u mozak. Ako tome dodamo i uticaj na hormone ispitivan u nekim laboratorijskim studijama, jasno je da postoje razlozi da žene u menopauzi uključe ovaj napitak u svoj izbor namirnica.

Koje korisne sastojke sadrži sok od cvekle i zašto je blagotvoran za žene u menopauzi

Antioksidansi u soku od cvekle pomažu funkciji jetre, kao i efikasnoj detoksikaciji tijela tokom menopauze. Adekvatan izbor hrane u menopauzi može da olakša ovu životnu fazu žene obezbjeđujući esencijalne hranljive materije. Još neki sastojci iz cvekle i njihovi potencijali istraživani su u studijama, uključujući i sposobnost da utiču na ravnotežu i metabolizam hormona, snagu kostiju i opšte zdravstveno stanje.

Fitoestrogeni u određenim namirnicama (soja, laneno sjeme, cvekla…) praktično "oponašaju" estrogen, uz moguće ublažavanje valunga i manje promjena raspoloženja. Hrana bogata kalcijumom jača kosti, smanjujući rizik od osteoporoze. Omega-3 masne kiseline pogoduju zdravlju srca. To je od vitalnog značaja za žene u menopauzi. Naime, dokazano je da se kardiovaskularni rizici povećavaju nakon ove faze reproduktivnog perioda.

Hrana bogata vlaknima pomaže u kontroli tjelesne težine. Stabilizuje nivo šećera u krvi, minimizirajući umor i smanjujući promjene raspoloženja. Voće i povrće bogato antioksidansima bori se protiv oksidativnog stresa, pomažući koži ali i opštem zdravlju. Generalno, uravnotežena ishrana može mnogo da učini u kontroli simptoma, uz bolji kvalitet života tokom menopauze.

Utiče li sok od cvekle na hormonski status, odgovara ginekolog

Dr Madhur Sharma, ginekolog opisuje načine na koje cvekla može da pomaže u ublažavanju simptoma menopauze:

"Pored uticaja fitoestrogena na regulaciju nivoa hormona, što potencijalno ublažava najintenzivnije simptome menopauze (valunzi i promjene raspoloženja), konzumiranje cvekle je jedan vid prirodne podršku hormonskoj ravnoteži. Gvožđe u soku od cvekle bori se protiv umora i povećava nivo energije. I to se često dešava tokom menopauze zbog hormonskih promjena. Antioksidansi, koji se nalaze u soku od cvekle pomažu funkciji jetre. Pored toga, veoma su važni za metabolizam hormona i efikasnu detoksikaciju tijela tokom menopauze. I drugi korisni sastojci cvekle potencijalno d‌jeluju na kognitivne funkcije i veću mentalnu bistrinu.

Sok od cvekle može da pomogne u smanjenju još nekih zdravstvenih rizika kod žena u menopauzi

Doktor dodaje da sok od cvekle obiluje vitaminima (kao što su folna kiselina i vitamin C) i mineralima (mangan i kalijum). Svi oni su potrebni za podršku opštem zdravlju tokom menopauze jer obezbjeđuju esencijalne hranljive materije za veliki broj tjelesnih funkcija, prenosi "Telegraf".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 19:52 Bez komentara

    Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.