Здрава намирница

Шта се дешава у организму ако сваког дана једемо цвеклу?

  • Извор: Крстарица
  • 05.11.2024. 16:36

Постоје бројне здраве намирнице које свакодневном конзумацијом доприносе здрављу организма. Једна од њих је цвекла, која је богата хранљивим материјама корисним за варење, циркулаторни систем и опште здравље.

Цвекла је доступна током цијеле године, а по хранљивости се истиче као извор влакана, фолата и калијума. Ове хранљиве материје доприносе бољем варењу, смањују могућност опстипације, подржавају правилно функционисање нервног система и подстичу рад мишића. Фолати, поред тога, стимулишу формирање ДНК и других генетских материјала, што је посебно корисно за регенерацију и раст ћелија.

Цвекла је корисна за спортисте због свог утицаја на циркулаторни систем: равномјерно распоређује кисеоник, хормоне и хранљиве материје по цијелом тијелу, помаже им да се брже опораве и побољшају функцију мишића.

У петак славимо Митровдан: Овај обичај треба испоштовати ноћ раније како би нас пратили мир и срећа

У петак славимо Митровдан: Овај обичај треба испоштовати ноћ раније како би нас пратили мир и срећа

Шта се дешава ако једемо цвеклу сваки дан?

Редовна конзумација цвекле пружа све наведене предности, чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних тегоба, побољшава функционисање организма и спречавају болести повезане са старењем. Препоручена дневна количина је једна цвекла средње величине.

Важно је напоменути да прекомјерна конзумација цвекле може изазвати нежељене ефекте као што су нелагодност у стомаку, дијареја или повећање гасова. Такође, због бетанинског пигмента, урин и столица могу попримити црвенкасту боју, што може бити узнемирујуће, али не и опасно.

Како јести цвеклу?

Цвекла се може конзумирати на различите начине, али да би се задржала већина хранљивих материја, препоручује се да је једете сирову – нарезану на коцкице или нарендану у салатама. Још један укусан и здрав начин је припрема сока од цвекле.

Како избјећи мигрену и умор очију ако сте стално пред рачунаром

Како избјећи мигрену и умор очију ако сте стално пред рачунаром

Рецепт за сок од цвекле:

Цвекли уклоните петељке и кору и исјеците је на коцкице.

У блендер ставите три шаргарепе, коцкице цвекле и сок од једног лимуна.

По потреби додајте мало воде и уживајте. Препоручује се да се дневно конзумира око 250 мл овог сока.

Цвеклу треба конзумирати умјерено. Људи са каменом у жучи или стомачним тегобама треба да се консултују са љекаром прије конзумирања, како би избјегли могуће нежељене ефекте.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм