Бијељина

Возачи опрез - Придржавајте се правила

  • Извор: АТВ
  • 22.06.2024. 18:50

Највећи узрочници саобраћајних незгода на подручју Бијељине и даље су неприлагођена брзина, непоштовање растојања, вожња у алкохолисаном стању, као и непоштовање прописа. Почетак љетне сезоне захтјева додатне контроле и опрез у саобраћају, кажу у полицији.

- У овом периоду, евидентиране су 94 саобраћајне незгоде од чега 29 или 30 одсто са настрадалим лицима, у овим саобраћајним незгодама 43 лица су задобила тјелесне повреде, 11 теже и 32 лакше - каже Раденко Кнежевић, инспектор Сектора полиције за безбједност саобраћаја.

Полицијска управа Бијељина, на чијем је подручју за пет мјесеци ове године погинуо један возач двоточкаша, 14 их је теже и 13 лакше повријеђено, најавила је данас и сутра, појачане контроле у саобраћају.

Нови изазов за припаднике полиције јесте и све чешћа употреба електричних тротинета. Законом о безбједности саобраћаја Српске прописана су и правила за кориштење. Дозвољена брзина је 25 км/х ако се крећу по површини намијењеној аутомобилима и 6 км/х ако се крећу по површини намијењеној пјешацима.

Законом о безбједности саобраћаја у Српској, прописана су и правила за кориштење. Уколико се придржавају истих, вожња електричним тротинетима је безбједна. 

- Морају посједовати ката диоптере са стране предње и стране , а ако користе коловоз морају посједовати свјетла, уређаје за давање звучних сигнала, посједовати потврду идентификациону у склопу које се потврђују техничке карактеристике тог возила и индентификациону наљепницу која се поставља на то возило ради препознавања и ова два документа издају овлаштене станице за техничке прегледе - додаје Кнежевић.

Уколико се електрични тротинет користи за кретање по коловозу, возач мора имати више од 14 година и положен испит из безбједности саобраћаја или возачку дозволу за било коју категорију, те заштитну кацигу. Овим возилима није дозвољено превозити више лица.

Санкције за противно поступање Закону, прописана је казна од 100-300 КМ или од 300-900 КМ у случају саобраћајне незгоде.

До сада је у Бијељини евидентиране двије саобраћајне незгоде са тежим и лакшим тјелесним повредама, у којима су учествовали возачи ових категорија, а издато је пет прекршаја према овим учесницима у саобраћају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: