Обичај који се и данас негдје поштује

Вјеровање: Овако су наши преци на Петровдан предвиђали ко ће се разбољети од укућана

  • 10.07.2024. 18:34

У петак је Петровдан и тада се завршава петровски пост и то светим причешћем.

Постоји вјеровање да се уочи Петровдана убере по један цвијет за сваког укућана. Тако убрани, побију се у земљу, а онда ујутру се одлази до тих цвјетова и гледа се у њих: коме од укућана цвијет стоји право биће здрав, коме је клонуо – биће болешљив.

Постоји вјеровање да на овај свети дан Петар дијели јабуке дјеци на оном свијету, па се из тих разлога овај дан не једу јабуке.

Почео Петровски пост: Ево колико траје, а овога треба обавезно да се придржавате

Почео Петровски пост: Ево колико траје, а овога треба обавезно да се придржавате

Вјерујући у ово казивање, у прошлости су се многе мајке које су изгубиле дјецу уздржавале од једења јабука прије Петровдана, из страха да због тога на овај празник њихово дијете на оном свијету неће добити јабуку.

Обичај је да се на Петровдан пале велике ватре које се зову лиле, како би се призвала срећа и благостање.

Жене на овај дан мијесе колач од јабука, који се назива Петровача. У припреми колача учествују и дјеца, па мајке овај обичај сматрају једним од најљепших.

Ко су били Петар и Павле?

Петар је рођен у мјесту Витсаида, на обалама Галилејског језера, и био је један од дванаесторице апостола и нераздвојни Христов пријатељ и сљедбеник.

-Ти си, Петре, стијена на којој ћу саградити цркву своју и врата паклена неће јој ништа моћи – каже Јеванђеље по Матеју, преноси Стил.

Након Христовог вазнесења и силаска Светог Духа на апостоле, проповедао је вјеру по Палестини, Сирији, Антиохији, Малој Азији и Риму, гдје је два пута боравио. Као епископ провео је седам година у Антиохији и тада је за следбенике Христовог учења настао појам хришћани. За вријеме владавине императора Нерона у прогону хришћана ухваћен је и бачен у тамницу.

Павле, који се прије крштења звао Савле, рођен је у Тарсу. Био је веома образован и имао је статус грађанина Рима. Павле није спадао у групу прве дванаесторице апостола, већ у седамдесет других апостола.

У младости је био ревносан прогонитељ хришћана, вјере коју су тадашњи Јудејци сматрали за јерес. Када је кренуо у Дамаск, на путу је севнула муња и зачуо се глас с неба: “Савле, Савле, зашто ме прогониш”, након чега је ослијепио. Савле је три дана био слијеп, али му се вид вратио послије крштења.

Узевши име Павле, од ријечи “паулус” што значи мали, проповедао је хришћанство на већем подручју Медитерана. Дванаест посланица светог Павла чини дио Новог завјета.

Павле је ухапшен у Риму и бачен у тамницу. Погубљен је заједно са Петром. Павлу је одрубљена глава, а Петар је разапет на крст наопачке. На иконама ова два свеца представљају се заједно – Петар држи кључеве у руци, а Павле мач.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.