Bolnica Sveti vračevi

Uvođenje novih procedura u vaskularnoj hirurgiji

  • Извор: СРНА
  • 01.10.2022. 16:53

U Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini danas su obavljene dvije složene operacije kod pacijenata sa oboljenjem karotidnih arterija, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Operacije je izveo Marko Dragaš, poznati stručnjak za vaskularne bolesti sa Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirugiju Kliničkog centra Srbije, uz asistenciju vaskularnog hirurga iz bijeljinske Bolnice Nemanje Јankovića.

Dragaš je ocijenio da Bolnica u Bijeljini napreduje, čemu u prilog govori uvođenje novih procedura u vaskularnoj hirurgiji.

- Siguran sam da ova bolnica ima dobru perspektivu i da će se naša saradnja nastaviti na najboljem mogućem nivou - rekao je Dragaš.

Јanković je pojasnio da karotidna hirurgija podrazumijeva operacije na karotidnim arterijama koje snabdijevaju mozak krvlju, a koje su kritično ugrožene.

- Žargonski, karotidna hirurgija ili operacije karotidnih arterija se nazivaju i hirurgijom podmlađivanja ili osvježavanja mozga. Veoma je značajno što se u našoj ustanovi mogu operisati, ne samo pacijenti iz Bijeljine, nego iz cijele Republike Srpske - rekao je Јanković.

Direktor bijeljinske Bolnice Zlatko Maksimović rekao je da ova ustanova, nakon razvoja kardiologije, oftalmologije, anestezije, ortopedije i hirugije, kreće u ekspanzivan razvoj hirurgije karotidnih arterija.

- U posljednja dva mjeseca uspješno smo uradili više od 10 operacija karotidnih arterija. Naravno, rađene su i bajpas operacije, planirano je da se rade i aneurizme abdomenalne aorte, tako da je neupitan razvoj vaskularne hirurgije sa našim stručnjacima iz bijeljinske bolnice, koje pomažu stručnjaci, naši prijatelji iz Beograda - naglasio je Maksimović.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.