Саопштење

Успјех Наше Банке повезан с разумијевањем људи и заједница у којима послује

  • Извор: АТВ
  • 12.12.2023. 14:44

Динамичним и континуираним развојем у свим сегментима пословања, Наша Банка а.д. Бања Лука је у 2022. и текућој години остварила веома запажене резултате. Упоредо са стратешки значајним и комплексним организационим промјенама, процесним реинжењерингом, сталним инфраструктурним развојем у области информационих технологија и миграцијом на нови Core banking system као највећим изазовом до сада, Банка је у процентуалном износу остварила и највећи годишњи раст добити на банкарском тржишту Републике Српске. У протекле двије изазовне године, стечена су многа искуства од којих наводимо:

Пословни резултати Наше Банке у посљедње двије године 

Успјех који је остварен у 2022. и овој години резултат је јасних, временски уоквирених и реално постављених циљева, повезаних са нашом пословном стратегијом. Успјех било које банке мјери се и задовољством њених клијената. С тим у вези, наглашавамо да је остварена добит закључно са 30. септембром порасла за 14 одсто у односу на 2022. годину. Можемо рећи да мала Банка као што је наша, постаје велика, јер је ово у процентуалним износу, највећи раст на банкарском тржишту Републике Српске. 

Миграција на нови Цоре Банкинг Сyстем 

- Имплементација CBS-а је изазован, сложен и дуготрајан процес. Његовим успјешним завршетком добили смо могућност сигурног и ефикасног управљања најосјетљивијим процесима као што је управљање рачунима клијената, трансакцијама, али и управљање ризицима. Миграцијом на нови CBS створили смо оптималне услове за побољшање ефикасности, смањење ризика и побољшање искустава корисника наших услуга и производа.

Visa principal - чланство и привилегије које Visa principal чланство доноси

- Чињеница да данас можемо директно да радимо са Висом на развоју картичних производа и маркетингу оправдава све наше напоре и одрицања док смо пролазили ригорозан процес аплицирања и мултидисциплинарну ревизију коју је спровела Visa International. Успјешним завршетком тог програма добили смо принципал чланство у Виса мрежи са свим пратећим бенефитима. Principal чланство нам, рецимо, омогућава брзу израду картица, доступност оператера 24 часа дневно, могућност сервисирања придружених банака које нису принципал и још много тога. 

Промјена власништва Наше Банке и планирање будућих пословних активности

- Kао насљедница банкарске традиције на нашим просторима дуге више од 130 година, Наша Банка је са преко 30 пословница и више од 180 запослених постала чланица Galens Invest групације. Galens Invest групација је једна од водећих пословних групација у Србији, која је своје пословање проширила на подручје Европске Уније, а однедавно и на просторе Републике Српске, односно Босне и Херцеговине. Трговином акцијама дошло је до укрупњавања капитала и промјене власништва и тако је компанија Galens Invest Finance d.o.o. Зворник постала већински власник Наше Банке. Промјена власништва је дефинитивно ојачала позицију Банке на тржишту. Активности које су томе претходиле доказале су намјере акционара да створе јаку и стабилну финансијску институцију. Сада планирамо мноштво нових активности у свим сегментима пословања, од повећања броја пословница и броја запослених, до континуираног улагања у нове технологије, подизања нивоа капитала и ликвидности банке. Банка је прошла низ акција на пољу усавршавања свих процеса и услуга пословног амбијента, а у прошлој и овој пословној години забиљежила и пословни раст из којег се види да синергија пословне традиције и иновативних рјешења доноси сјајне резултате, стабилност и сигурност. Та стабилност и сигурност је, наравно, уско повезана са изузетним успјехом Galens Invest компаније која се бави инвестицијама у грађевинарству и један је од лидера у тој дјелатности у Србији и у региону. Kомпанија је чланица пословне групације која се поред инвестиција бави инжењерингом и извођењем грађевинских радова, пољопривредом, хотелијерством, а однедавно и банкарством. Групација има преко 2.000 запослених и гради имиџ компаније која се континуирано шири, напредује и улаже у своје капацитете. У прошлој години групација је остварила више од пола милијарди евра прихода и вишемилионску добит. Одговорним пословањем цијеле групације, чији је нови члан и Наша Банка, остварује се раст на одрживој основи и пружа стална подршка професионалном развоју запослених, као и подршка локалним заједницама у којима смо присутни. 

Разлози и мотиви за пресељење централе Наше Банке у Бању Луку 

- Kао домаћа банка са домаћим капиталом, Наша Банка припада реду мањих банака, али својом ликвидношћу и вриједностима које баштини кроз пословање дуже од 130 година, као и уз наклоност клијената који су у нама препознали сигурност, симбол је локалне и регионалне традиције банкарства и инвестиционог развоја. Управо зато, веома смо мотивисани да пословање Наше Банке учврстимо и у највећем граду Републике Српске и да будемо активно присутни на најдинамичнијем дијелу домаћег банкарског тржишта. Тако смо Рјешењем о регистрацији код Окружног привредног суда у Бањој Луци од 6. априла 2023. године сједиште у Бањој Луци смјестили на адреси Ивана Фрање Јукића бр. 1.

Наша Банка је прва банка у регији која је почела са емитовањем ЕСГ обвезница на локалној берзи

Kао друштвено одговорна финансијска институција са јасном визијом, покренули смо процес подршке физичким и правним лицима у преласку на енергетски ефикаснија и дугорочно одржива рјешења. Јавном понудом на Бањалучкој берзи прве емисије ЕСГ обвезница познатих и као зелене обвезнице, Наша банка је постала прва финансијска институција на Балкану која на тај начин прикупља новчана средстава да би их потом пласирала за одобравање кредита за производе повезане са одрживим развојем и смањењем емисија ЦО2. Практично, започели смо креирање услова у којима ће производи као што су топлотне пумпе, соларни панели или електрични аутомобили ускоро бити доступнији и много приступачнији физичким и правним лицима у њиховим настојањима да постигну рационалан, стабилно одржив, исплатив и еколошки прихватљив начин коришћења енергије. Првом емисијом ЕСГ обвезница, јавном понудом емитовали смо 70.000 обвезница, појединачне номиналне вриједности 100,00 KМ, укупне номиналне вриједности емисије 7.000.000,00 KМ. Минималан праг успјешности емисије одређен је на 60 одсто од укупног броја емитованих обвезница, док је предвиђени рок за упис и уплату обвезница износио 30 дана. Наша Банка је  постала капитално јача за више од 4,2 мил. KМ

Друштвено одговорно пословање Наше Банке

- Друштвено одговорно пословање је наш императив јер смо свјесни важности друштвеног благостања за успјех сваког пословања. Из тог разлога увијек смо заинтересовани за пружање подршке локалним заједницама, а наша подршка протеже се, наравно, и на области науке, културе, образовања и спорта, као и на подршку организацијама које брину о људима у стању социјалне потребе. 


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: