Derventa

U Pojezni obilježen Dan boraca

  • Извор: СРНА
  • 03.07.2022. 17:42

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim antifašistima u derventskom naselju Pojezna danas je obilježen 4. juli - Dan borca.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Borislav Preradović rekao je da je Pojezna uvijek bila poprište okupljanja u borbi za slobodu i da tekovine iz prošlosti treba ostaviti mlađim generacijama kao podsjetnik da se zlo dešavalo i da se protiv njega i danas treba boriti.

- U Pojezni su se u vrijeme Drugog svjetskog rata organizovali aktivisti SKOЈ-a, radničkog pokreta i prve partizanske jedinice, a iz ovog mjesta su i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu krenuli u borbu za slobodu - rekao je Preradović novinarima.

On je dodao da se zato sa ponosom obilježava 4. juli, koji je jedan od značajnijih datuma u istoriji.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je da se u bivšoj državi u Pojeznu hodočastilo i da tradiciju obilježavanja značajnih datuma treba održati kako se, kako kaže, zlo iz istorije ne bi ponovilo.

- Moramo čuvati spomen na one koji su živote i dijelove tijela dali za slobodu kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u Odbrambeno-otadžbinskom - rekao je Simić.

Vijence su na spomenik položili gradonačelnik Dervente, predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, porodica poginulih boraca u Drugom svjetskom ratu, te delegacije gradskih odbora SNSD-a i SP-a.

U Pojezni se nalazi najveći spomenik poginulima u Drugom svjetskom ratu na području Dervente.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм