Hram Blage Marije

U Banstolu služen pomen srpskim žrtvama iz 13 zapadnokrajiških opština

  • Извор: СРНА
  • 13.09.2022. 19:47

U Hramu Blage Marije u naselju Banstol, u opštini Sremski Karlovci služen je pomen stradalim Srbima u 13 zapadnokrajiških opština tokom 1995. godine, a ocijenjeno je da je to bila jedna od najvećih tragedija u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomen stradalima u opštinama Bosansko Grahovo, Glamoč, Donji Vakuf, Јajce, Kupres, Ripač, Ključ, Sanski Most, Krupa na Uni, Drvar, Bosanski Petrovac, Mrkonjić Grad i Šipovo služen je u organizaciji Saveza krajiških udruženja.

Stručni saradnik u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji Borislav Maksimović istakao je u obraćanju da ovi događaji predstavljaju tragediju biblijskih razmjera.

On je podsjetio da se ove godine obilježava i 30 godina od stvaranja Republike Srpske, te da ove žrtve predstavljaju još jedno podsjećanje koliko je velika cijena slobode.

- Naša je obaveza da čuvamo Republiku za koju smo se izborili i da nikada ne zaboravimo naše žrtve, jer poštujući svoju prošlost i uspostavljajući kulturu sjećanja gradimo i svoju budućnost. Neka je slava palima za Republiku Srpsku - poručio je Maksimović.

Predsjednik Saveza krajiških udruženja Ranka Srdić podsjetila je da su zločini nad srpskim narodom u ovim zapadnokrajiškim opštinama bili predgovor i pogovor zločinačkoj akciji Hrvatske vojske "Oluja", kao i da je u Mrkonjiću najveća masovna grobnica.

Ona je ocijenila da je međunarodna zajednica slijepa na zločine i mučenja Srba u tim opštinama, koja su sprovodile snage HVO, tzv. Armije BiH, Hrvatske vojske, ali i NATO.

- Ne smijemo zaboraviti Milevu Župić koja je dala tri sina za Republiku Srpsku, a bilo je takvih 16 majki u Srpskoj. To nas opominje i poziva na ovakve skupove gdje ostavljamo zavjet budućim generacijama - istakla je Srdićeva.

Pomenu su prisustvovali predstavnici grada Novog Sada, pokrajine Vojvodine, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, načelnik opštine Bosansko Grahovo i brojno sveštenstvo.

Nakon pomena uslijedilo je polaganje vijenaca i prigodan kulturni program kraj spomenika "Krajiška suza".

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм