Obilježen Dan borac

Kostajnica: Zahvalnost palim borcima za Srpsku i slobodu

  • Извор: СРНА
  • 09.07.2023. 12:31

U Kostajnici je danas obilježen Dan boraca ove opštine kojih je oko 900 učestvovalo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, 42 su poginula, a 128 je ranjeno.

Tim povodom na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu vijence su položili načelnik opštine Nikola Јanjetović i predsjednik Opštinske boračke organizacije Miroslav Marinković sa predstavnicima porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te delegacije Skupštine Opštinske boračke organizacije i boračkih organizacija iz Kozarske Dubice i Prijedora.

Marinković je izjavio Srni da su borci iz Kostajnice, njih ukupno oko 900, prošli mnoga ratišta i dali značajan doprinos Republici Srpskoj, a život su položila 42, dok ih je 128 ranjeno.

- Prošli su gotovo sva ratišta, od sarajevskog, dobojskog, krupskog, srbobranskog, grahovskog do Suve Međe. Borci iz naše opštine su, osim u kostajničkom petom bataljonu u sastavu novogradske brigade, bili i u 16. banjalučkoj, 43. prijedorskoj, 11. dubičkoj i drugim ratnim jedinicama - naveo je Marinković.

On je rekao da su članovi porodica poginulih boraca i ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije u Kostajnici stambeno zbrinuti.

- Što se tiče problema i statusa demobilisanih boraca, nismo u potpunosti zadovoljni, ali to se rješava na republičkom nivou. Na lokalnom nivou bi se moglo uložiti više truda da se poboljša medicinska pomoć koja je skupa, a zdravstveno stanje naših boračkih kategorija je pogoršano - rekao je Marinković.

Јanjetović je istakao da je u opštinskom budžetu ove godine planirano 50.000 KM, što će biti isplaćeno boračkoj populaciji po završetku izrade pravilnika, a to se očekuje na jesen.

On je rekao da, osim ovih sredstava, opština za troškove boračke organizacije izdvaja oko 16.000 KM.

Јanjetović je čestitao Dan boraca opštine Kostajnica i izrazio zahvalnost svima koji su dali svoje živote i zdravlje za Republiku Srpsku i slobodu.

Prema informaciji iz opštinskog Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu, lična prava ostvarena kategorizacijom u Kostajnici danas ostvaruju 692 borca, a pravo na ličnu vojnu invalidninu 119 ratnih vojnih invalida.

Odlikovano je pet boraca, a članovima 35 porodica dodijeljena su odlikovanja posthumno odlikovanih boraca.

Među odlikovanjima su Medalja zasluga za narod, Zlatna medalja za hrabrost, Srebrna medalja za hrabrost i Medalja majora Milana Tepića. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм